Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

01 mei 2021 door Jannes Wiersema

Geregeld zon, maar wel fris.

Na een frisse nacht, met regionaal temperaturen rond of dichtbij het vriespunt, blijft het ook vandaag aan de koude kant voor begin mei. Gemiddeld hoort de temperatuur in deze tijd van het jaar rond 18 graden uit te komen, maar daar blijven we met 10 graden langs de noordkust tot 15 graden in Limburg ruim onder.

Verder is het wel heel rustig lenteweer, met vanochtend lokaal eerst wat nevel of mist en daarna geregeld zonneschijn. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken, die landinwaarts een beetje gaan uitsmeren. Vooral in het noordoosten kan nog een enkel buitje vallen, maar de meeste plaatsen houden het droog. De wind is zwak tot matig en waait vanuit het westen tot noordwesten.

Vanavond lossen de stapelwolken weer op en zijn er weer brede opklaringen. In het binnenland daalt het kwik vannacht tot dichtbij het vriespunt en lokaal kan het zelfs een graadje vriezen. Aan de kust is het met een graad of 5 minder koud.

Morgen trekt de noordwestelijke wind iets aan en wordt dan overal meest matig. Er blijft relatief koude lucht aangevoerd worden en daarmee wordt het 10 tot 13 graden. Wel is er flink wat ruimte voor de zon, afgewisseld met wat stapelwolken, en blijft het op de meeste plaatsen droog. Alleen in het zuidoosten hangen in de loop van de dag wat meer wolken.

Maandag nadert vanaf de Atlantische Oceaan een actief lagedrukgebied, maar deze weet onze omgeving nog niet te bereiken. Er vooruit zit al wel een zwak frontje dat in de loop van de dag vooral over de noordelijke helft van het land trekt. Vooral daar valt dan ook een aantal buien, in het zuiden blijft het zo goed als droog. De wind draait naar het zuidwesten en trekt aan naar vrij krachtig tot krachtig aan de kust, 5 tot 6 Beaufort. Ook vanuit die hoek blijft de aangevoerde lucht wat aan de frisse kant, met middagtemperaturen tussen 11 en 14 graden.

Dinsdag trekt het lagedrukgebied over ons land en vallen talrijke buien, soms ook met hagel. Ook gaat het flink waaien. In het noordwestelijk kustgebied kan de zuidwestenwind even stormachtig worden, windkracht 8, en kunnen zware windstoten voorkomen. Het blijft fris, met 10 tot 13 graden. Tijdens Dodenherdenking om 20 uur is het een graad of 8 en neemt de wind geleidelijk weer iets af.

Woensdag, Bevrijdingsdag, blijft het ook wisselvallig met verspreid over het land buien en soms flink wat wind. Tussendoor schijnt ook af en toe de zon en het wordt 9 tot 11 graden.

De dagen daarna verandert er weinig, al zien we op de langere termijn wel weer een lichte stijging voor wat betreft de temperatuur. Dit is echter nog erg onzeker.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn