Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

02 mei 2021 door Jannes Wiersema

Zon en stapelwolken, frisse wind.

Vanochtend is er In het Zuiden veel ruimte voor de zon met daar eerst nog vorst aan de grond. In het Noorden wolkenvelden en kans op een enkele bui. De noordwestelijke wind trekt overal aan naar matig en in het noordelijk kustgebied kan het (vrij) krachtig waaien, windkracht 3 tot 6.

Vanmiddag blijft er vrij koude lucht aangevoerd worden en daarmee wordt het vanmiddag hooguit 9 tot 13 graden. Normaal is het 14 tot 18 graden. Het blijft het op de meeste plaatsen droog, maar heel lokaal zou een bui kunnen ontstaan. De meeste kans daarop in het noorden van het land.

Vanavond klaart het breed op en kan mist ontstaan. De wind neemt snel af en de temperatuur zakt tot rond het vriespunt. Aan zee wordt het niet kouder dan 6 graden en neemt in de nacht de bewolking alweer toe. In het noordwesten kan later in de nacht wat regen vallen en de naar zuidwest draaiende wind trekt dan aan.

Morgen nadert vanaf de Atlantische Oceaan een actief lagedrukgebied, maar deze weet onze omgeving nog niet te bereiken. Er vooruit zit al wel een zwak frontje dat in de loop van de dag vooral over de noordelijke helft van het land trekt. Vooral daar trekt dan ook een aantal buien over, in het zuiden en zuidoosten blijft het overdag nog zo goed als droog. De zuidwestenwind is matig in het binnenland en krachtig aan zee, 3-6 Bft. Met 11 tot 15 graden is het iets minder koud dan dit weekend.

Dinsdag trekt het lagedrukgebied over de Noordzee, met de kern ten noorden van ons land. Talrijke buien krullen om het lagedrukgebied heen en bereiken ons land. Het wordt behoorlijk onstuimig met een krachtige (zuid)westenwind die later op de dag naar het noordwesten draait, windkracht 6. In het noordwestelijk kustgebied kan het even stormachtig worden, windkracht 8, en kunnen zware windstoten voorkomen tot zo’n 100 km/u. Ook dieper in het binnenland kunnen felle windstoten voorkomen. Met 9 tot 11 graden is het ronduit koud.

Tijdens de Dodenherdenking om 20 uur is het een graad of 8 en nemen de wind en buiigheid geleidelijk weer iets af, maar de gevoelstemperatuur ligt nog steeds dicht bij het vriespunt.

Woensdag, Bevrijdingsdag, blijft het ook wisselvallig met verspreid over het land (hagel)buien en soms flink wat wind, maar de zware windstoten verdwijnen. Tussendoor schijnt ook af en toe de zon en het wordt 9 tot 11 graden. Daarmee behoort deze Bevrijdingsdag mogelijk bij de 5 koudste ooit gemeten.

De dagen daarna blijft het licht wisselvallig en ronduit koud voor begin mei, maar de zon laat zich wel weer wat vaker zien. De kans op nachtvorst neemt daarbij weer toe. In het weekend stroomt subtropische lucht vanuit Afrika in noordelijke richting. In delen van Duitsland schiet de temperatuur omhoog richting 30 graden. De grens van de warme en de koude lucht lijkt precies boven ons land uit te komen en dat maakt de weersverwachting erg onzeker.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn