Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

03 mei 2021 door Jannes Wiersema

Actief lagedrukgebied nadert vanuit het westen.

Een actief lagedrukgebied nadert Nederland vanaf de Oceaan, maar weet onze omgeving vandaag overdag nog niet te bereiken. Er vooruit zit al wel een zwak frontje dat vooral over de noordelijke helft van het land trekt met daar dan ook een paar buien. In het zuiden en zuidoosten blijft het zo goed als droog. Wel is er een stuk meer bewolking en zien we de zon nog maar af en toe. De zuidwestenwind is matig in het binnenland en krachtig aan zee, 3-6 Bft. Met 11 tot 15 graden is het iets minder koud dan het afgelopen weekend.

Vanavond en in de komende nacht trekt het lagedrukgebied over de Noordzee, met de kern ten noorden van ons land. Het bijbehorende frontensysteem passeert ons land met bewolking en een tijdje regen. Ook neemt de zuidelijke tot zuidwestelijke wind flink toe, aan zee tot hard en mogelijk stormachtig. Verder is er in de kustgebieden kans op zware windstoten met snelheden tot 90 of 100 kilometer per uur. Het wordt niet kouder dan 8 of 9 graden.

Vervolgens krullen talrijke buien om het lagedrukgebied heen en ook die bereiken ons land. Daar zijn we morgen vrijwel de hele dag zoet mee. In de middag komt af en toe ook de zon tevoorschijn, maar helemaal droog is het dan nog niet.

Het is bovendien nog steeds behoorlijk onstuimig met een krachtige (zuid)westenwind die later op de dag naar het noordwesten draait, windkracht 6. In het noordwestelijk kustgebied kan opnieuw even een windkracht 8 opsteken, met aan de kust zware windstoten tot zo’n 90 km/u. Ook dieper in het binnenland kunnen felle windstoten voorkomen. Met 10 tot 13 graden is het ronduit koud.

Tijdens de Dodenherdenking om 20.00 uur is het een graad of 8 en zijn de wind en de buiigheid iets afgenomen, maar de gevoelstemperatuur ligt nog steeds dicht bij het vriespunt.

Woensdag, Bevrijdingsdag, blijft het ook wisselvallig met verspreid over het land (hagel)buien en soms flink wat wind, maar de zware windstoten verdwijnen. Tussendoor schijnt ook af en toe de zon en het wordt nog maar een graad of 9. Daarmee voegt deze Bevrijdingsdag zich mogelijk bij de 5 koudste ooit gemeten.

Ook donderdag en vrijdag vallen er nog buien. Al komt er wel steeds meer ruimte voor de zon, de temperaturen blijven laag.

In het weekend lijkt dat te veranderen. Er steekt een zuidelijke wind op en dan schieten de temperaturen ineens omhoog: het ziet ernaar uit dat het vanaf zondag op grote schaal 20 graden of warmer kan worden. Wel blijft het daarbij licht wisselvallig met een mix van wolken, zon en af en toe een bui.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn