Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

22 mei 2021 door Jannes Wiersema

Wisselvallige en fris Pinksterweekend.

Vanochtend staat er nog een matige tot aan de kust lokaal stormachtige wind, 4 tot 8 Beaufort, en komen nog forse windstoten voor, maar dit wordt in de loop van de ochtend minder. We houden dan een matige tot aan de noordwestkust soms nog krachtige wind over, die vooral bij buien nog redelijk vlagerig kan zijn. Een regenzone trekt van noordwest naar zuidoost over het land en regionaal kan er weer flink wat regen vallen, tussen 5 en 10 millimeter, lokaal meer. Halverwege de middag begint het vanuit het noordwesten droog te worden en is er daar nog even ruimte voor de zon. Alleen het zuidoosten van het land blijft vanmiddag gevoelig voor nog een paar losse regen- of onweersbuien. Er wordt frisse lucht aangevoerd en daarmee wordt het maximaal 12 of 13 graden. In het later wat zonnigere noordwesten zou het lokaal misschien net 14 graden kunnen worden, maar dit is nog ruimschoots te laag voor de tijd van het jaar.

Vanavond en komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Vooral in de zuidelijke helft van het land valt nog een bui. In de opklaringen koelt het af tot een graad of 6, onder de bewolking wordt het niet kouder dan 8 of 9 graden.

Morgen, Eerste Pinksterdag, is er af en toe ruimte voor de zon, maar valt ook nog een lokale bui. Tussendoor zijn er lange droge perioden en vooral vanaf de middag wordt het vanuit het zuidwesten droog, als laatste in het oosten van het land. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Beaufort, en het wordt 13 graden in het Waddengebied tot 15 graden in het zuidoosten.

Maandag tweede Pinksterdag begint met regen, maar dit trekt vrij snel naar het oosten weg. Daarachter trekt in de loop van de dag nog een aantal buien over het land, lokaal met onweer of hagel, maar zijn er ook lange droge perioden en is er wat ruimte voor de zon. Met een iets aantrekkende zuidwestelijke wind, aan de kust soms windkracht 6, wordt het net als op zondag 13 tot 16 graden.

Ook de dagen daarna blijft het voorlopig wisselvallig en fris. De temperatuur blijft overdag steeds rond 14 graden uitkomen en dagelijks valt een aantal buien. Tussendoor schijnt ook regelmatig de zon en er zijn aanwijzingen dat het kwik later in de week geleidelijk iets gaat stijgen. De onzekerheid daarin is echter nog groot. (bron: weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn