Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

14 juni 2021 door Jannes Wiersema

Hete dagen voor de boeg.

Vanmorgen is het overal zonnig en warmt het snel op. Tegen het eind van de ochtend is het op de meeste plekken al dik 20 graden. Er staat een overwegend zwakke zuid tot zuidwestelijke wind.

Vanmiddag is het nog altijd zonnig, maar komt een front vanuit het noordwesten dichterbij waardoor vooral in het noordwesten meer bewolking voorkomt. De maximumtemperatuur komt in het binnenland uit op een graad of 27 en in het Waddengebied is het door wind vanaf het relatief koude water wat frisser met 22 graden. In het zuidoosten kan het lokaal al 30 graden worden. De wind draait in de loop van de middag meer naar het west tot noordwest en neemt vooral op de Wadden in kracht toe, waardoor het met name in de kustgebieden wat afkoelt.

Vanavond koelt het door de noordwestelijke wind wat af en wordt het op steeds meer plekken bewolkt. Komende nacht blijft het, omdat het op de meeste plekken bewolkt is, aan de zachte kant. Het blijft droog. Het koelt af tot ongeveer 13 graden.

Morgen is de wind nog even noordelijk. Iets koelere lucht stroomt ons land binnen en er komt ook nog wat (hoge) bewolking voor. Het is aangenaam zomerweer met temperaturen tussen 18 graden op de Waddeneilanden, 23 graden in het midden van het land en 26 of 27 graden graden in het zuidoosten.

Woensdag draait de wind terug naar zuidelijke richtingen. Het kwik schiet overdag op sommige plekken meer dan 20 graden omhoog t.o.v. de nacht, door de aanvoer van zeer hete lucht. Op grote schaal wordt het 29 tot 32 graden, ook aan de westkust. In het zuidoosten zou het zelfs 33 graden kunnen worden. Alleen aan de Zeeuwse wateren en op de Wadden is het minder heet met 25-29 graden. Het is daarbij zonovergoten.

Donderdag wordt het, na een boterzachte nacht, opnieuw op grote schaal tropisch warm. Op de warmste plekken komen opnieuw maxima voor van 33 of 34 graden. In de loop van de dag raakt het bewolkt en uiteindelijk stijgt de kans op regen- en onweersbuien.

Ook in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag komen er enkele fikse (onweers)buien langs. Het ziet ernaar uit dat de tropische warmte dan eventjes voorbij is. Toch blijft het voorlopig zomers warm. Ook in het weekend komen nog enkele buien voor, en de maxima vallen dan terug naar waarden tussen 20 en 25 graden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn