Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

16 juni 2021 door Jannes Wiersema

Tropische hitte.

Afgelopen nacht is de wind naar het oosten gedraaid en sijpelde geleidelijk al erg warme lucht ons land in.

Vanochtend stijgt het kwik dan ook snel verder en vanmiddag wordt het met een naar zuidoost gedraaide wind landinwaarts op grote schaal tropisch warm, met 30 tot lokaal 33 graden. In de kustregio’s en in het noorden blijft de temperatuur vanmiddag een fractie achter, maar ook daar warmt het bij weinig wind op naar een zomerse 25 tot 29 graden. Er is volop ruimte voor de zon en het blijft de hele dag droog.

Vanavond en vannacht is het zo goed als helder. Af en toe trekken wat velden met dunne sluierbewolking over het land. Het wordt een echte plaknacht, met minimumtemperaturen tussen 17 en 20 graden.

Morgen draait de zwakke tot matige wind verder naar het zuiden en stroomt nog hetere lucht het land in. In combinatie met veel zonneschijn warmt het dan in een groot deel van het land op naar 31 tot 35 graden. Direct aan zee is het iets minder heet, maar ook daar kan lokaal de tropische grens van 30 graden overschreden worden. Er komt geleidelijk ook meer vocht in de atmosfeer, waardoor het drukkend warm en benauwd wordt. Vanuit het zuiden naderen onweersbuien, maar deze lijken het zuidwesten van ons land pas tegen middernacht te bereiken. Overdag blijft het dus zo goed als droog.

In de nacht naar vrijdag vallen vooral in de westelijke helft van het land (soms zware) regen- en onweersbuien. Landinwaarts blijft het op basis van de huidige weerkaarten op veel plaatsen droog. Het is wederom een echte plaknacht, met minima tussen 16 en 20 graden.

Vrijdag overdag vallen ook (soms zware) regen- en onweersbuien, de meeste wederom in de westelijke helft van het land. Regionaal kan een flinke plens regen vallen. De zon komt er af en toe tussendoor en het is drukkend warm, met middagtemperaturen tussen 20 graden aan zee en 30 graden in Limburg en Oost-Brabant.

Zaterdagochtend trekken de regen- en onweersbuien naar het noorden weg, waarna het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen droog wordt en de zon weer af en toe doorbreekt. De wind draait even naar het westen tot noordwesten en daarmee wordt het iets minder heet. De middagtemperaturen variƫren van 28 graden aan zee en tot 27 graden in Limburg.

Zondag draait de wind weer terug naar het hete oosten en wordt het met flink wat zon, maar ook een paar regen- en onweersbuien, regionaal weer 30 graden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn