Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

25 juli 2021 door Jannes Wiersema

Buien met kans op onweer, ook zonnige perioden.

Vooral in het noorden komen nog enkele stevige regen- en onweersbuien voor. Daarbij kan veel neerslag in korte tijd vallen. In het midden en zuiden is het op de meeste plekken droog en komen er soms wat opklaringen voor. In zo’n opklaring is het lokaal mistig.

Vanochtend trekken de (onweers)buien naar het westen weg en wordt het op de meeste plaatsen droog. Daarbij schijnt af en toe de zon. Aan het einde van de ochtend ontstaan meer stapelwolken. De wind is zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten.

Vanmiddag vallen verspreid over het land al snel enkele buien met kans op onweer. In de loop van de middag ontstaan er steeds meer pittige onweersbuien, waarbij kans is op hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Omdat het gaat om lokale buien, zijn er ook plaatsen waar het (zo goed als) droog blijft. Tussen de buien door is de zon af en toe nog te zien. De temperatuur stijgt naar 22 graden aan de kust tot maximaal 26 graden in het oosten.

Vanavond houden we in eerste instantie te maken met buien. In de tweede helft van de avond doven de meeste buien uit en wordt het op veel plekken droog. Vannacht is er een afwisseling van wolkenvelden en enkele opklaringen. Tijdens een opklaring kan wat nevel of mist ontstaan. Op de meeste plekken blijft het droog en met meest zwakke zuidoostenwind koelt het af naar 15 of 16 graden.

Morgen komen vanuit het zuidwesten al snel stapelwolken en buien het land binnen. Bij de buien kan ook een klap onweer voorkomen, maar de buien lijken over het algemeen minder zwaar te zijn dan dit weekend. Tussen de buien door schijnt de zon af en toe. De temperatuur loopt op naar 20 graden aan zee tot 23 graden in het binnenland. De wind waait matig tot vrij krachtig aan de kust uit het zuidwesten.

Dinsdag verandert er niet veel. In de ochtend is het nog overwegend droog met af en toe wat zon, maar al snel neemt de kans op buien vanuit het zuidwesten toe. Lokaal kan daarbij een klap onweer voorkomen. Bij een meest matige zuidwestenwind wordt het wederom 20 graden aan zee tot 23 graden in het binnenland.

Ook op woensdag en donderdag is er een afwisseling van zon, wolken en enkele buien. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 19 graden aan de kust tot 22 graden in het binnenland. Daarmee is het een paar graden koeler dan gemiddeld voor eind juli.

De dagen daarna blijft het licht wisselvallig zomerweer met af en toe een bui, maar ook ruimte voor de zon. Doordat van over zee waait blijven de temperaturen onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar met dagelijks 19 tot 22 graden. Stabiel en warm zomerweer zit voorlopig nog niet in de verwachting.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn