Sunday 24 October
Weerman Jannes Wiersema

01 september 2021 door Jannes Wiersema

Wolkenvelden, maar ook wat zonneschijn.

Met een zwakke tot matige noordelijke wind worden vandaag wolkenvelden over het land aangevoerd. Vooral langs de westkust is de bewolking soms net dik genoeg voor een vederlicht buitje, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De zon breekt heel soms tussen de bewolking door, met name langs de noordkust met daar ook de hoogste temperaturen, tot 20 graden. In de rest van het land wordt het 18 of 19 graden.

Vanavond en vannacht breiden de opklaringen zich wat verder uit over het land. Met weinig wind koelt het dan flink af, tot landinwaarts 9 a 10 graden. Aan de kust is het met 13 graden een fractie minder fris. Later in de nacht trekken er opnieuw wolkenvelden het land in.

Morgen hangen die wolkenvelden vooral nog boven de noordelijke helft van het land, met daar een noorden- tot noordwestenwind en af en toe een gaatje voor de zon. In de zuidelijke helft draait de wind wat meer naar het noordoosten tot oosten, waarmee iets drogere en warmere lucht wordt aangevoerd. Daardoor kan in het zuiden de zon in de loop van de dag steeds beter doorbreken. De temperatuur loopt daar op tot maximaal 22 graden, in het noorden stokt het kwik bij 18 of 19 graden.

De vrijdag verloopt vergelijkbaar als morgen, met de meeste ruimte voor zon in het zuiden en de meeste bewolking in het noorden. Het blijft droog en de temperatuur stijgt ’s middags met een zwakke tot matige noordoostelijke wind opnieuw naar 18 tot 22 graden.

Zaterdag gaat de luchtdruk iets omhoog en krijgt de zon ook in het noorden van het land wat meer ruimte. Het is droog en met een naar noordoost tot oost draaiende wind komt de middagtemperatuur wederom uit op 18 tot 21 graden.

Vanaf zondag heeft het weer een verrassing voor ons in petto. Daar waar het er gisteren nog op leek dat een nieuw lagedrukgebied het vanuit het zuidwesten wisselvalliger zou laten worden, geeft het hogedrukgebied ten noordoosten van Nederland nu meer tegengas. Het droge weerbeeld met vrij veel zon lijkt hierdoor dagen langer te kunnen aanhouden. En dat is niet het enige: omdat een naar oost tot zuidoost draaiende wind ook nog eens warmere lucht aanvoert, gaan de temperaturen verder omhoog. In delen van het land kunnen de temperaturen vanaf zondag tot boven 25 graden oplopen.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn