Tuesday 16 August
Weerman Jannes Wiersema

02 september 2021 door Jannes Wiersema

Grijs en fris, in het zuiden later zon.

Vanochtend is het grijs. De dikste bewolking hangt boven de noordelijke helft van het land, met daar een meest zwakke tot soms matige noorden- tot noordwestenwind en af en toe een gaatje voor de zon. In het zuidoosten kan de zon al wat vaker doorbreken. De temperatuur ligt rond 15 graden.

In de zuidelijke helft draait de wind vanmiddag wat meer naar het noordoosten tot oosten, waarmee iets drogere en warmere lucht wordt aangevoerd. Daardoor kan in het zuiden en oosten de zon in de loop van de dag steeds beter doorbreken. De temperatuur loopt daar op tot 23 graden, in het noorden stokt het kwik bij 18 of 19 graden.

Vanavond is het bijna overal opgeklaard en er kan op uitgebreide schaal mist ontstaan. Het noordwesten heeft nog steeds te maken met de wolkenvelden en in de loop van de nacht breidt de bewolking zich weer uit richting het zuiden. Het koelt in het binnenland bij opklaringen flink af tot een graad of 7. Aan zee is het een graad of 14.

Morgen hebben we een tweedeling. Het noorden heeft een dag met wolkenvelden en uit het wolkendek zou lokaal een spat regen kunnen vallen. In het zuiden is het zonnig met enkele vriendelijke stapelwolken. De grens ligt precies boven het midden van het land. De noordoostenwind is matig, 2-4 Bft. In het Waddengebied is het kil met slechts 17 graden. In het midden van het land wordt het met wat zon 21 graden en in het zonnige zuiden wordt het plaatselijk 24 graden. Grote verschillen dus.

Zaterdag breidt de bewolking zich in de nacht over het hele land uit, waardoor we de dag op veel plaatsen grijs beginnen. In het zuiden verdwijnt de bewolking in de loop van de ochtend al en in de middag breekt op steeds meer plaatsen de zon goed door, als laatst in het noordwesten. In het Waddengebied zou het tot de avond grijs kunnen blijven. Het wordt 18 graden op de Wadden tot 22 graden in het zuidoosten.

Vanaf zondag heeft het weer een verrassing voor ons in petto. Daar waar het er gisteren nog op leek dat een nieuw lagedrukgebied het vanuit het zuidwesten wisselvalliger zou laten worden, geeft het hogedrukgebied ten noordoosten van Nederland nu meer tegengas. Het droge weerbeeld met vrij veel zon lijkt hierdoor dagen langer te kunnen aanhouden. En dat is niet het enige: omdat een naar oost tot zuidoost draaiende wind ook nog eens warmere lucht aanvoert, gaan de temperaturen verder omhoog. Op grote schaal loopt de temperatuur op naar 25 tot 27 graden.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn