Thursday 28 September
Weerman Jannes Wiersema

21 september 2021 door Jannes Wiersema

Nog een paar rustige dagen.

Vanochtend start op veel plaatsen zonnig en koud. Aan de grond ligt de temperatuur lokaal dicht bij het vriespunt. In het noordoosten en noorden komen wolkenvelden voor, maar het is overal droog.

Vanmiddag is er in het westen en zuiden flink wat ruimte voor de zon met af en toe velden sluierbewolking. Verder staat er in het zuiden maar weinig wind. In het noorden en noordoosten komt meer bewolking voor en deze wolkenvelden breiden zich uit over het midden en oosten. In het noorden waait een stevige westelijke wind die het wat minder aangenaam maakt, zeker op de Wadden waar de wind soms krachtig is, 6 Beaufort. Het wordt 17 graden onder hardnekkige bewolking tot 20 graden in het zonnige Zeeuws-Vlaanderen.

Vanavond houden het noorden en noordoosten wolkenvelden. In de rest van het land is het overwegend helder en het kan landinwaarts opnieuw flink afkoelen tot 4-8 graden, met de laagste waarden in het zuiden. Op de Wadden is het niet kouder dan 14 graden.

Morgen wordt een prachtige nazomerdag met flink wat zon afgewisseld door sluierbewolking, maar daar schijnt de zon gewoon doorheen. In het noordoosten en oosten kunnen weer wolkenvelden vanuit Duitsland binnendrijven en stapelwolken ontstaan, dus daar is de zon wat minder vaak te zien. De westelijke wind is zwak in het zuiden en oosten tot matig aan zee, windkracht 1 tot 4. Met 20 tot lokaal 22 graden wordt het in het hele land een warme dag.

Donderdag trekt een koufront over het land. De bewolking neemt vanuit het westen snel toe en vooral in het noorden kan wat regen vallen. Veel stellen de hoeveelheden niet voor en zeker in het zuiden is er ook nog aardig wat ruimte voor de zon. Het wordt 17 graden op de Wadden tot 20 in het zuiden. Wel trekt de westenwind flink aan naar een windkracht 4 tot 5. Aan zee waait het krachtig tot mogelijk even hard, 6-7 Bft.

Vrijdag wordt het weer wat rustiger. Er is een afwisseling van wolkenvelden en zon en op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt dan 18 tot 21 graden.

In het weekend is de verwachting nog onzeker. Eerder leek het erop dat het herfstachtig zou worden, maar de nieuwste berekeningen komen met hogedrukinvloeden boven ons land. Als dat gebeurt worden storingen op afstand gehouden en kan de temperatuur met voldoende zon oplopen tot dik 20 graden. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn