Monday 18 October
Weerman Jannes Wiersema

22 september 2021 door Jannes Wiersema

Stralende woensdag.

Een hogedrukgebied ligt vandaag tot boven ons land en op deze eerste dag van de astronomische herfst resulteert dat in stralend weer.

Na een frisse nacht met minima tot 5 graden stijgt de temperatuur vandaag landelijk tot 20 a 21 graden. Na het optrekken van een lokale mistbank of wat nevel in het zuidoosten van het land, is er flink wat ruimte voor de zon. Wel trekt er soms ook wat dunne sluierbewolking over het land, maar daar schijnt de zon gemakkelijk doorheen. In het noordoosten en oosten komt soms wat bewolking vanuit Duitsland binnendrijven en vooral daar ontstaan er ook enkele stapelwolken, waardoor de zon daar iets minder vaak te zien is. De zuidwestelijke wind is zwak in het zuiden en oosten tot matig aan de kust, windkracht 1 tot 4.

Vanavond en vannacht blijft het vrij helder, maar de zuidwestenwind begint op nadering van een zwakke storing aan te trekken, in het Waddengebied later vannacht een windkracht 5 of 6. Ook trekken er dan wat wolkenvelden over met name het noorden van het land. Hierdoor wordt het minder koud dan de afgelopen nachten, met 9 tot 15 graden.

Morgen neemt op passage van een koufront de bewolking vanuit het westen snel toe en vooral in het noordoosten valt een licht buitje. In de rest van het land blijft het zo goed als droog en vooral in het zuiden is er nog aardig wat ruimte voor de zon. Het wordt 17 graden op de Wadden tot 20 graden in het zuiden. Wel waait de westen- tot zuidwestenwind nog flink met windkracht 4 tot 5 en aan zee krachtig tot mogelijk even hard, 6-7 Bft.

Vrijdag wordt het weer wat rustiger. Er is een afwisseling van wolkenvelden en zon, met de meeste ruimte voor de zon in de westelijke kustregio’s. Het blijft droog en met een matige tot aan de kust soms nog vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 18 tot 21 graden.

In het weekend lijken we wederom van een hogedrukgebied boven ons land te profiteren. Er is vooral zaterdag regelmatig ruimte voor de zon en in combinatie met een zuidelijke wind kan dat middagtemperaturen 20 en 24 graden opleveren. Zondag draait de wind naar het zuidoosten en wordt het ook warm, met 20 tot 23 graden. Er is eerst nog flink wat ruimte voor de zon, maar in de loop van de dag trekken vanuit het zuiden een paar buien over het land, mogelijk met onweer.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn