Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

29 september 2021 door Jannes Wiersema

Wisselvallig ,met vanavond langs de Noordkust zware windstoten.

Vanuit het zuidwesten trekken vandaag buien over het land, vooral aan de kust soms ook met onweer. In het noordoosten en oosten verloopt een groot deel van de ochtend eerst nog droog, met misschien zelfs nog een knipoog van de zon, maar al snel neemt ook daar de bewolking toe en vanmiddag volgen ook daar talrijke buien. De wind draait van het zuiden naar het westen en is matig tot soms vrij krachtig in het binnenland, en krachtig tot hard aan de noordkust, 4 tot 7 Beaufort. Vooral bij buien kunnen soms ook forse windstoten voorkomen van ca 100 KM/U in het Oostelijk Waddengebied. De westelijke wind voert erg frisse lucht aan en daarmee wordt het slechts 13 tot 15 graden. In namiddag wordt het in Zeeland als eerste weer droog en breekt de zon soms nog even door.

Vanavond en vannacht breiden de opklaringen vanuit het zuidwesten zich geleidelijk verder uit over het land en wordt het op het noorden na droog. De wind neemt vooral landinwaarts iets af, aan de kust blijft het stevig waaien, bij minimumtemperaturen tussen 7 en 13 graden.

Morgen trekken de laatste buien via het noordoosten het land uit en is het tijdelijk droog met ook wat ruimte voor de zon. Gedurende de middag neemt echter de bewolking vanuit het westen alweer toe en valt vooral in het westen en noorden van het land enige tijd regen. Vooral daar staat ook weer flink wat wind, direct aan zee soms windkracht 6 tot 7. In de zuidoostelijke helft van het land blijft het zo goed als droog, met daar ook wat vaker ruimte voor de zon. De zuidwestelijke wind is daar meest matig, 3 tot 4 Beaufort. De temperatuur komt ’s middags weer een graadje hoger uit dan vandaag, met 15 a 16 graden.

Vrijdag is het weer wat eerlijker verdeeld: in de loop van de dag trekt een flink regengebied van west naar oost over het land. Daar vooruit is er eerst nog wat ruimte voor de zon in de oostelijke helft van het land, later in de middag, achter het regenfront, ook in het westen. Er staat een stevige zuidelijke wind en het wordt weer iets warmer, met 16 graden in het noordwesten tot lokaal 19 graden in het zuiden en oosten van het land.

In het weekend verandert er weinig. Er blijven storingen af en aan komen. De zaterdag lijkt nu grotendeels droog te verlopen, maar de zondag is juist kletsnat.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn