Friday 12 August
Weerman Jannes Wiersema

03 oktober 2021 door Jannes Wiersema

Kletsnatte ochtend, vanmiddag langzaam droger.

Vanochtend is het kletsnat. Vooral in de westelijke helft van het land kan het urenlang stevig regenen, daar bevindt zich namelijk het koufront. In de loop van de ochtend trekt het koufront langzaam naar het oosten. Na de passage van het koufront daalt de temperatuur naar 14 of 15 graden. Verder draait de wind dan naar het westen en neemt snel in kracht af.

Vanmiddag is het in het oosten nog lange tijd regenachtig. Vanuit het westen wordt het langzaam droger, al blijft ook daar een enkele bui mogelijk. Aan het einde van de middag maakt het westen kans op een paar opklaringen en kan de zon zich lokaal zelfs even laten zien. Er waait een meest matige zuidwestenwind, aan de kust waait de wind vrij krachtig. In het westen wordt het overdag maximaal zo’n 14 graden, in Limburg kan het voor de passage van het koufront uit mogelijk nog 19 graden worden.

Vanavond en vannacht blijft het vrijwel overal droog en is er een afwisseling van opklaringen en (hoge) wolken. Boven land is de zuidwestenwind meest matig van kracht en koelt het af naar 9 of 10 graden. Aan zee is de wind soms krachtig en blijft het een paar graden zachter.

Morgen is het op de meeste plekken droog, al kan er vooral in de kustgebieden een enkele bui voorkomen. De zon laat zich geregeld zien en de zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig (windkracht 6). Het wordt maximaal 16 tot 18 graden.

Dinsdag ligt er een lagedrukgebied bij ons in de buurt, al is de exacte positie nog wat onzeker. Waarschijnlijk valt er op veel plekken een bui of wat regen, maar grote hoeveelheden zoals dit weekend worden niet verwacht. Bovendien is de zon tussendoor ook regelmatig te zien. Het blijft stevig waaien uit het zuidoosten en het wordt maximaal 15 tot 17 graden.

Woensdag trekt het lagedrukgebied naar het zuidoosten weg. De dag begint mogelijk nog met wat buien, maar in de middag is het waarschijnlijk overwegend droog en schijnt de zon geregeld. Het wordt maximaal 16 of 17 graden en de wind neemt in kracht af.

De dagen daarna bepaalt een hogedrukgebied ten noordoosten van ons land het weer. Met een oost- tot zuidoostelijke stroming wordt vrij droge lucht aangevoerd. De neerslagkansen zijn klein en de zon is vaak te zien. Overdag wordt het waarschijnlijk 17 tot 19, mogelijk zelfs 20 graden. In de nacht en vroege ochtend kan het tijdens opklaringen flink afkoelen met kans op wat mist. Rustig najaarsweer dus.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn