Saturday 22 January
Weerman Jannes Wiersema

06 oktober 2021 door Jannes Wiersema

Voorlopig laatste herfstachtig.

Het is vanochtend vroeg grotendeels bewolkt en op diverse plaatsen valt regen. Soms plenst het behoorlijk door. Lokaal is kans op een klap onweer. In het (noord)westen loopt de neerslagsom vandaag plaatselijk op tot ruim 30 mm. In het noordoosten blijft het bij een enkele losse bui en in de middag trekt het buiensysteem naar het zuidoosten weg. Vanuit het noordwesten breekt de zon door, maar in het zuidoosten en oosten blijft het grijs.

Rond de buien – dus vooral in het westen en zuiden – is het onstuimig met een matige tot krachtige (noord)westenwind, 3-6 Bft. In Zeeland kan het in de ochtend nog harder waaien. In het noorden en oosten is het veel rustiger. Het is best frisjes met 12 graden in Maastricht tot 16 graden aan zee.

Vanavond neemt de wind verder af en trekken de laatste buien via het zuidoosten het land uit. In de nacht naar donderdag klaart het breed op en kan het flink afkoelen. Ook kan op uitgebreide schaal mist ontstaan. De minima liggen tussen 4 en 8 graden. Aan zee is het minder koud met een graad of 12.

Morgen trekt een hogedrukgebied vanaf Frankrijk precies over ons land en daardoor is het rustig najaarsweer. Na een mistige start breekt de zon door. Een enkele bui is niet uit te sluiten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Bij weinig wind kan de temperatuur iets verder stijgen dan voorgaande dagen met maxima tussen 15 en 18 graden.

Ook vrijdag start fris en mistig met in het binnenland in de vroege ochtend lokaal temperaturen rond 4 graden. Overdag is het prachtig herfstweer met flink wat zon, al kan het regionaal even duren voordat het ochtendgrijs is verdwenen. Het hogedrukgebied trekt via Denemarken naar Oost-Europa en daardoor draait bij ons de wind naar het oosten. Het wordt iets warmer met 17 tot 19 graden.

In het weekend blijft het rustig met een mix van wolkenvelden en zon. De oostelijke wind is zwak tot hooguit matig en de middagtemperatuur ligt tussen 15 en 18 graden en daarmee is het vrij warm voor de tijd van het jaar. In de heldere en rustige oktobernachten kan het steeds verder afkoelen, op grote schaal tot onder 5 graden. Plaatselijk koelt het af tot 2 graden en aan de grond kan het licht vriezen.

Vanaf maandag draait de stroming naar het noordwesten en weten storingen ons land weer te bereiken. Het wordt wat wisselvalliger en de middagtemperatuur gaat een paar graden naar beneden.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn