Tuesday 16 August
Weerman Jannes Wiersema

07 oktober 2021 door Jannes Wiersema

Mistige start, met rustig najaarsweer.

Op veel plekken komt mist voor, vooral in het noorden en oosten van het land. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het binnenland tot 10 graden aan de kust.

Vanochtend start de dag op veel plekken nog met wat ochtendgrijs. Op steeds meer plekken komt de zon erdoor, maar vooral in het noorden en het binnenland kan de mist hardnekkig zijn waardoor het een lange tijd grijs blijft. In deze gebieden blijft het ook lang fris.

Vanmiddag schijnt op steeds meer plekken de zon, afgewisseld met wat wolkenvelden. De temperatuur loopt op naar maxima tussen de 13 graden in het noorden en 18 graden in het zuidwesten. Er staat een meest zwakke variabele wind en het blijft overal droog.

Vanavond is het aanvankelijk op de meeste plekken helder, maar al snel wordt het in het binnenland op veel plekken weer mistig. Het koelt komende nacht af naar 3 graden in het binnenland tot 8 graden aan de kust, lokaal kan het in het binnenland nog een fractie koeler worden.

Ook morgen start de dag fris en opnieuw mistig en grijs met in het binnenland in de vroege ochtend lokaal temperaturen rond 4 graden. Overdag is het prachtig herfstweer met flink wat zon, al kan het in het binnenland even duren voordat de mist is opgelost. Het hogedrukgebied trekt via Denemarken naar Oost-Europa en daardoor draait bij ons de wind naar het oosten. Het wordt iets warmer met 17 tot 19 graden.

In het weekend blijft het rustig met een mix van wolkenvelden en zon. De oostelijke wind is zwak tot hooguit matig en de middagtemperatuur ligt tussen 15 en 18 graden en daarmee is het vrij warm voor de tijd van het jaar. In de heldere en rustige oktobernachten kan het steeds verder afkoelen. Plaatselijk koelt het af tot 2 graden en aan de grond kan het licht vriezen.

Maandag draait de stroming naar het noordwesten en weten storingen ons land weer te bereiken. Het wordt wat wisselvalliger, de wind trekt aan, de zon krijgt minder ruimte en de middagtemperatuur gaat weer een paar graden naar beneden. Vanaf dinsdag is het nog maar een graad of 13 maximaal. De dagen daarna blijft het wisselvallig. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn