Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

16 oktober 2021 door Jannes Wiersema

In het noorden veel bewolking, in het zuiden meer zon.

Afgelopen nacht kwam het in de opklaringen in het oosten van het land voor de eerste keer dit seizoen tot vorst. In Twenthe daalde het kwik tot -0,5 graden.

Vanochtend laat de zon zich in de zuidelijke helft van het land af en toe zien, maar vanuit het noorden neemt ook daar de bewolking geleidelijk toe. Er staat een wind uit variabele richting.

De zon blijft gedurende de middag af en toe door de bewolking komen, met name in het zuiden van het land. In het noorden blijft bewolking de overhand houden en vooral in het noordelijk kustgebied kan later vandaag heel lokaal een licht buitje vallen. Met een naar zuid draaiende wind wordt het maximaal 12 tot 14 graden.

Vanavond is er vooral in het noorden van het land ook nog kans op wat lichte regen. Ook trekt langs de (noord)kust en boven het IJsselmeer de wind iets aan. Vannacht neemt de wind weer af. In het noorden komt een spatje regen voor, elders zijn er opklaringen. Lokaal vormt er wat nevel of een enkele mistbank. De minima lopen uiteen van zo’n 3 graden in het zuidoosten tot 11 graden in het noordwesten.

Morgen komt de temperatuur overdag alweer iets hoger uit, met dan 12 tot 16 graden. Er staat wel weer iets meer wind, vanuit het zuiden tot zuidwesten. Wolkenvelden en wat zon wisselen elkaar af, met de meeste ruimte voor zon wederom in het zuiden van het land, en vooral in de kustregio’s is de bewolking soms net dik genoeg voor een spat (mot)regen.

Maandag krijgt de zon iets meer ruimte en schijnt dan veelal door dunne sluierbewolking heen. In de loop van de middag ontstaan er ook wat stapelwolken, maar het blijft droog. Er wordt weer wat warmere lucht aangevoerd. In het zuiden kan het dan 17 of 18 graden worden.

In de nacht naar dinsdag trekt de wind aan en neemt in het noorden en westen de kans op neerslag toe. Dinsdag overdag trekt een actieve regenzone over het land en wordt het met een zuidelijke wind in het zuiden regionaal 20 graden! De meeste regen lijkt voor de noordelijke helft van het land weggelegd. Aan de kust kan het hard waaien (7 beaufort), maar in de loop van de dag neemt de wind af.

Woensdag trekt de wind opnieuw aan, naar vrij krachtig boven land en hard, mogelijk zelfs stormachtig in de kustgebieden. Ook dan zijn er perioden met regen en kan de temperatuur flink oplopen, lokaal tot 19 graden.

In de tweede helft van de week blijft het wisselvallig met van tijd tot tijd regen en soms veel wind, maar dan gaat het kwik wel weer omlaag. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn