Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

28 november 2021 door Jannes Wiersema

(Winterse) buien, maar ook zon!

Vanmorgen vriest het hier en daar nog. Lokaal kan het glad zijn als gevolg van een winterse bui of bevriezing van natte weggedeelten. Hier en daar komt (dichte) mist voor. In de ochtend trekken er een aantal buien van noordwest naar zuidoost over het land. De wind is boven land aanvankelijk zwak en variabel van richting, maar trekt in de loop van de ochtend aan naar matig en langs de kust vrij krachtig. Bij de buien is natte sneeuw, hagel en langs de kust ook een klap onweer mogelijk.

Vanmiddag is het op de meeste plekken tijdelijk droger, al blijft het neerslaggebied in het zuiden wat hangen. Daar kan dus van tijd tot tijd regen of wat natte sneeuw vallen, in de Limburgse heuvels kan het ook tot een sneeuwdekje komen. Elders schijnt de zon van tijd tot tijd, maar in de loop van de middag trekken vanuit het noordwesten nog wat nieuwe buien over. De wind draait naar het noorden tot noordwesten en de maximumtemperatuur ligt tussen de 4 en 7 graden.

Vanavond wisselen opklaringen en (winterse) buien elkaar af. De wind trekt langs de (noord)kust aan tot krachtig en kan op de Wadden soms zelfs even tippen aan hard (7 beaufort). Komende nacht komen er nog steeds winterse buien voor en daalt het kwik weer naar waarden rond of onder het vriespunt.

Ook morgen komen er nog enkele buien voor. Het eerste deel van de dag kunnen die buien nog een winters karakter hebben, maar in de middag nemen die buien steeds meer vloeibare vorm aan, omdat de temperatuur geleidelijk oploopt. De zon laat zich vaker zien en met een naar west draaiende wind, die langs de kust kan aantrekken tot (vrij) krachtig, wordt het 5-8 graden.

Op dinsdag en woensdag neemt de wisselvalligheid toe en loopt de temperatuur op. Op beide dagen kan er flink wat regen vallen. Op dinsdag wordt het zo’n 7-10 graden, op woensdag ligt de maximumtemperatuur nog een graadje hoger. Vooral op woensdag kan het stevig waaien.

De dagen daarna blijft het licht wisselvallig. De wind krijgt weer meer een noordcomponent waardoor de temperatuur wat daalt. Van tijd tot tijd valt er een (winterse) bui en soms staat er een stevige wind.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn