Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

01 december 2021 door Jannes Wiersema

Vanmiddag mogelijk storm in het Waddengebied.

Er trekt vanochtend een koufront van west naar oost over het land, met veel bewolking en perioden met regen. Deze storing schuift in de loop van de dag naar Duitsland weg, waarna de wind omklapt van west naar noordwest. Vanaf de Noordzee trekken dan weer een aantal buien het land in en tegelijkertijd stroomt vanuit die hoek ook frissere lucht uit over onze omgeving. De ochtend verloopt met 9 tot 11 graden nog vrij zacht, maar in de loop van de middag gaat de temperatuur alweer iets omlaag. Tussen de buien door is er ’s middags soms een gaatje voor de zon, vooral in het zuiden van het land.

De wind neemt in het binnenland geleidelijk af, maar is aan de kust nog stevig. Vooral in het Waddengebied blijft een harde tot soms stormachtige wind staan, windkracht 7 tot 8, met lokaal windstoten tot 90 kilometer per uur. Vanmiddag neemt de wind in het Waddengebied verder toe en komt er enige tijd een noordwesterstorm te staan, met windvlagen tot 100 kilometer per uur en misschien nog wat hoger.

Vanavond klaart het vanuit het noorden geleidelijk wat op, maar vanaf de Noordzee trekken al snel ook weer buien het land in en deze kunnen vannacht bij minimumtemperaturen tussen 1 en 5 graden regionaal weer een winters karakter hebben. De noordwestenwind neemt een tandje af, maar blijft vooral in de kustgebieden krachtig,, 6 Bft tot soms hard, 7 Bft..

Ook morgen blijft het vooral langs de kust stevig waaien. Vanuit het noordwesten wordt daarmee nog iets koudere lucht aangevoerd en de maximumtemperatuur komt dan maar uit tussen 4 en 7 graden. Ook worden er vanaf de Noordzee talrijke buien aangevoerd en deze kunnen wederom een winters karakter hebben, met hagel of natte sneeuw. In het binnenland is het vaker droog en is er soms wat ruimte voor de zon. In de nacht naar vrijdag kan het in opklaringen landinwaarts licht vriezen.

In de loop van vrijdag trekt er wederom een storing over het land, met regen en landinwaarts soms wat natte sneeuw. In het zuiden blijft het op veel plekken droog en breekt soms de zon door. Met een meest matige, naar zuid gedraaide wind wordt het 4 tot 8 graden.

Ook zaterdag trekt een regenzone over het land. De zuidwesten- tot westenwind is matig tot aan de kust soms krachtig en het wordt 6 tot 8 graden.

De dagen daarna wordt het onzeker. We komen dan op de grens met de winter terecht en er hoeft maar iets te gebeuren, of die koude lucht weet ook Nederland te bereiken.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn