Friday 28 January
Weerman Jannes Wiersema

10 december 2021 door Jannes Wiersema

Tweedeling in het land,

Rondom een lagedrukgebied boven de Noordzee trekt vanochtend via het zuidwesten een storing het land in en blijft daar vervolgens een beetje hangen. Vooral in de zuidwestelijke helft valt enige tijd regen en vooral op plekken waar het even wat intensiever regent, kan de neerslag even overgaan in natte sneeuw. In Zeeland kan er 15 tot 20 millimeter vallen.

In de noordoostelijke helft van het land blijft het meest droog en vooral in het noordoosten is er soms ook wat ruimte voor de zon. De wind waait zwak tot matig vanuit het oosten tot zuidoosten, maar later op de dag draait de wind langs de zuidwestkust naar het noordwesten en trekt dan ook flink aan tot een windkracht 6, tippend aan 7; krachtig tot hard. Ook kunnen daar forse windvlagen voorkomen, tot circa 70 kilometer per uur. Het wordt 3 tot 5 graden, alleen in Zeeland warmt het vanmiddag nog een graadje verder op, tot 6 a 7 graden.

Vanavond en vannacht blijft die tweedeling bestaan. Er blijven vooral in het noordoosten opklaringen voorkomen en daarin ontstaat lokaal nevel of mist. De temperatuur daalt in de langdurige opklaringen af tot iets onder het vriespunt, op de koudste plekken tot -3 graden. In de zuidwestelijke helft van het land overheerst nog steeds bewolking en valt soms nog wat regen, mogelijk gemengd met wat natte sneeuw. Vooral in Zeeland blijft het eerst nog stevig doorwaaien, maar in de loop van de nacht wordt het ook daar rustiger. Onder de bewolking wordt het in het zuidwesten met 2 tot 5 graden iets minder koud.

Morgen valt in de ochtend nog een lokale bui en is het in het noordoosten eerst wat nevelig of mistig, maar al snel trekken zowel de mist als ook de buien weg en blijft het de rest van de dag meest droog. Er zijn wolkenvelden, maar af en toe is er ook ruimte voor de zon en met een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind wordt het maximaal 5 tot 9 graden.

Zondag passeert een warmtefront en valt vooral in de ochtend een tijdlang regen. In de loop van de middag wordt het vanuit het westen droger en is er in het noordwesten misschien nog net een gaatje voor de zon. De wind is zwak tot matig vanuit zuidwestelijke richtingen en vanuit die hoek wordt weer zachtere lucht aangevoerd. Het kwik stijgt naar 9 tot 12 graden.

Na het weekend is het licht wisselvallig, met dagelijks vrij veel bewolking en soms wat regen of motregen. Met een zuiden- tot zuidwestenwind wordt relatief milde lucht aangevoerd en daarmee wordt het overdag steeds een graad of 9 a 10, en in de nachten een graad of 7.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn