Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

22 december 2021 door Jannes Wiersema

Middagtemperaturen dichtbij het vriespunt

Na een koude start, met vanochtend in bijna het hele land lichte tot lokaal matige vorst, blijft het kwik op sommige plekken in het noordoosten ook overdag een graadje onder nul. In de rest van het land komt de temperatuur vanmiddag tussen 0 en 3 graden uit. Het is daarbij meteen al vrij zonnig. Vanmiddag neemt vooral hogerop in de atmosfeer wel de bewolking geleidelijk toe. Er staat niet veel wind; zwak tot aan de kust hooguit matig vanuit zuidoostelijke richtingen.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking geleidelijk wat verder toe en lokaal ontstaat weer mist en nevel. Tussendoor zijn er echter ook nog opklaringen en daarin koelt het snel af naar -1 tot -4 graden. In het noorden trekken een paar buitjes over die ook met sneeuw gepaard kunnen gaan en tot gladheid aanleiding kunnen geven.

Morgen begint de dag nog koud en met regionale gladheid. Een front trekt naar het noordoosten met vooral in het noorden een beetje regen en daarachter wordt het zo goed als droog. De wind trekt iets aan en draait naar het zuidwesten. Vanuit die hoek stroomt weer iets mildere lucht ons land in en vanaf dat moment stijgt de temperatuur snel. Het wordt in de loop van de dag 5 graden in Groningen tot 10 graden aan de westkust. Af en toe laat de zon zich nog even zien, vooral in het zuiden.

Vrijdag is het ook nog zacht en kan het af en toe regenen. De zon zien we niet veel en de middagtemperatuur stijgt tot rond een graad of 9. Ook de vorst in de nachten is even helemaal verdwenen.

Wat er tijdens de kerstdagen, zaterdag en zondag, gebeurt, is en blijft nog altijd spannend. Op basis van de huidige berekeningen komt de kou in de loop van zaterdag, Eerste Kerstdag, vanuit het noorden weer terug ons land inzetten, met dan de grootste kans op sneeuw in het noorden. In de rest van het land is het minder koud en valt af en toe regen. Ook op Tweede Kerstdag zien we een vergelijkbare situatie, met grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid. In het noorden valt ook dan mogelijk weer een beetje sneeuw, elders valt regen. Het is allemaal echter nog steeds heel erg onzeker!

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn