Friday 28 January
Weerman Jannes Wiersema

23 december 2021 door Jannes Wiersema

Vandaag zachter

Vandaag begint de dag nog koud en met regionale gladheid. Een front trekt naar het noordoosten met vooral in het noorden een beetje regen (en eerst ook kans op ijzel) en daarachter wordt het een tijdje zo goed als droog. De wind trekt iets aan en draait naar het zuidwesten. Vanuit die hoek stroomt weer mildere lucht ons land in en vanaf dat moment stijgt de temperatuur snel. Het wordt in de loop van de dag 4 graden in Groningen tot 9 graden aan de westkust. Lokaal laat de zon zich nog even zien, vooral in het zuiden.

Vanavond en de komende nacht passeert een volgende zone met regen. De temperatuur daalt nauwelijks, het wordt niet kouder dan tussen 5 en 8 graden. Verder waait aan zee een stevige zuidwestelijke wind.

Morgen is het ook nog zacht en kan het af en toe regenen. De zon zien we niet veel en de middagtemperatuur stijgt tot rond een graad of 9. in de middag draait de wind in de noordelijke provincies naar noordwest tot noord. Vanaf dat moment begint daar weer koudere lucht binnen te stromen en gaan de temperaturen er weer dalen.

Wat er tijdens de kerstdagen, zaterdag en zondag, gebeurt, is en blijft nog altijd spannend.

Op basis van de huidige berekeningen komt de kou zaterdag, Eerste Kerstdag, vanuit het noorden weer terug ons land inzetten, met dan de grootste kans op sneeuw, mogelijk in het midden van het land. In het zuiden is het minder koud en valt af en toe regen.

Ook op Tweede Kerstdag zien we zo’n situatie, met grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid. In het noorden valt ook dan mogelijk weer een beetje sneeuw of ijzelt het even, elders valt regen. Het is allemaal echter nog steeds heel erg onzeker.

Volgende week lijkt het opnieuw zachter te worden. Het is vaak bewolkt, soms komt ook even de zon erdoor en als een storing passeert regent het een tijdje. De temperaturen gaan geleidelijk omhoog en later in de week wordt het vaak meer dan 10 graden.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn