Friday 28 January
Weerman Jannes Wiersema

08 januari 2022 door Jannes Wiersema

Vanuit het zuidwesten regen.

De dag begint vandaag fris, met vooral landinwaarts lichte vorst. De zon laat zich vanochtend af en toe zien, al neemt de bewolking vanuit het westen wel steeds verder toe. Het is op de meeste plaatsen droog. In de tweede ochtendhelft trekt vanuit het zuidwesten een regenzone het land in en deze schuift gedurende de middag geleidelijk noordoostwaarts. Op steeds meer plaatsen gaat het dan ook regenen, in het noordoosten van het land pas tegen de avond en daar kan de regen tijdelijk overgaan in (natte) sneeuw. De wind draait van het zuidwesten naar het zuiden en trekt geleidelijk aan, tegen de avond tot krachtig of hard aan de kust; 6 a 7 Beaufort. De temperaturen gaan daarmee omhoog. In het zuidwesten kan het alweer 9 graden worden, in het noorden laat de zachte lucht wat langer op zich wachten en blijft het bij een graad of 4.

Ook vanavond en vannacht blijft het stevig doorwaaien en regenen. In een groot deel van het land wordt uiteindelijk zo’n 15 tot 20 millimeter verwacht. De temperatuur daalt tot 2 graden in het noordoosten van Groningen met daar soms nog sneeuw, en tot 5 graden langs de zuidwestkust.

Morgen trekt de regen in de vroege ochtend via het noordoosten het land uit en is het de rest van de dag op nog een enkele losse bui na droog. Er blijft nog wel veel bewolking achter, maar af en toe is er ook wat ruimte voor de zon. De zuidwesten- tot westenwind is eerst nog stevig, met aan de kust soms een windkracht 6, maar neemt in de loop van de dag iets af. De middagtemperatuur stijgt tot rond 7 graden, maar in combinatie met de stevige wind voelt het wat guur aan.

Na het weekend proberen hogedrukgebieden het weer over te nemen, al is dit allemaal nog erg onzeker. De weermodellen lopen vanaf maandag flink uiteen. Het lijkt met de nabijheid van een hogedrukgebied echter wel rustiger en droger te worden, maar vooral maandag en dinsdag is het nog wel overwegend bewolkt. Later in de week lijkt de zon weer iets meer de ruimte te krijgen. De temperaturen lijken aan de hoge kant te blijven met 8 à 9 graden.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn