Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

29 januari 2022 door Jannes Wiersema

Dubbele cijfers

Er wordt dit weekend vrij zachte lucht aangevoerd en vooral vandaag stijgt het kwik in de thermometer op grote schaal tot in de dubbele cijfers. We starten vanochtend met een graad of 6 en vanmiddag wordt het vervolgens 10 tot lokaal mogelijk 13 graden. Het is tamelijk bewolkt en vooral in de oostelijke helft van het land is het wolkendek soms net dik genoeg voor een drup motregen. In de westelijke kustgebieden is er soms een gaatje voor de zon en in de loop van de middag is er ook in de noordelijke provincies wat ruimte voor zonneschijn. Daar waait het wel stevig vanuit het westen tot zuidwesten; langs de noord(west)kust soms een windkracht 7, met vooral op de Waddeneilanden ook kans op windstoten tot lokaal 75 kilometer per uur. In het binnenland is de wind overwegend matig, 3 tot 4 Beaufort.

Vanavond breiden de opklaringen vanuit het noorden zich steeds verder uit over het land en vannacht is het vervolgens vrij helder. Met een doorstaande wind daalt de temperatuur tot 2 graden in Limburg en tot 6 graden direct aan zee.

Morgen begint de dag met wat zonneschijn, maar in de loop van de dag krijgt de bewolking weer de overhand. Het blijft vrijwel overal droog en er staat ook niet meer zoveel wind; een meest matige westen- tot noordwestenwind. De middagtemperatuur komt hiermee ook weer een fractie lager uit dan vandaag, met 7 graden aan de noordkust tot 9 graden in het zuiden.

Na het weekend krijgen we regelmatig met buien of regen en af en toe veel wind te maken.

Maandag is er tussen de buien door soms ook nog wat ruimte voor de zon. Het gaat dan behoorlijk waaien, waarbij het op de Wadden en aan de westkust mogelijk zelfs even tot een stormachtige wind kan komen, 8 Beaufort, met bovendien kans op forse windstoten. Het wordt 6 tot 8 graden.

Dinsdag passeert een front met veel bewolking en enige tijd regen. Lokaal kan een flinke plens vallen. De wind draait terug naar het zuidwesten en is matig tot aan de kust soms nog krachtig, 3 tot 6 Beaufort, en daarmee komt het kwik weer een fractie hoger uit, rond 10 graden.

Vanaf woensdag is er nog steeds dagelijks kans op een bui en kan het soms nog flink waaien. Tegelijkertijd komt dan ook de zon weer iets vaker tevoorschijn.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn