Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

31 januari 2022 door Jannes Wiersema

Storm Corrie trekt over het land.

Voor storm Corrie staan code oranje (Noord-Holland, Friesland, Waddengebied) en code geel uit (rest van het land), voor windstoten aan zee tot 120 km/u en landinwaarts windvlagen met snelheden tussen 75 en 100 km/u.

De wind trekt flink aan en aan het eind van de nacht waait het al hard tot stormachtig (7-8 Bft) langs de kust. Daarbij trekt een regengebied over het land en soms kan het even flink doorplenzen. De windstoten nemen langs de kust toe tot 80-90 km/uur.

Vanochtend trekt storm ‘Corrie’ over het land en bereikt de noordwestelijke wind zijn hoogtepunt. Boven land waait het dan (vrij) krachtig tot hard (5-7 Bft) en langs de kust komt het tot storm (9 Bft). In het binnenland kunnen windstoten voorkomen van 75-100 km/uur, langs de kust kunnen de windstoten een snelheid van 110 en lokaal 120 km/uur bereiken. Verder hebben we vooral in de ochtend nog met (stevige) buien te maken.

Vanmiddag is het droger, maar komen hier en daar nog steeds buien voor. Tussen de buien is er soms ook nog wat ruimte voor de zon. Het wordt bij dit alles 6 tot 8 graden. In de loop van de dag neemt de wind iets af, al kan het langs de (noord)kust nog lange tijd krachtig tot hard waaien.

Ook vanavond vallen landinwaarts nog een paar buien. In de nacht wordt het een tijdje droog, maar in de vroege ochtend ligt de volgende storing alweer klaar.

Morgen wordt een natte dag. Er passeert een front met veel bewolking en enige tijd regen. Lokaal kan een flinke plens vallen. De noordwestelijke wind waait weer stevig door, het waait matig tot aan de kust soms nog krachtig, 4 tot 6 Beaufort, en in het noorden soms mogelijk hard. Het kwik komt weer een fractie hoger uit, rond 10 graden. Aan het eind van de dag kan in het westen de zon nog even tevoorschijn komen, maar op de meeste plaatsen blijft het grijs.

Op woensdag en donderdag lijkt het even wat rustiger en droger, al kan vooral op de donderdag nog wat regen vallen. Op woensdag is er juist meer ruimte voor de zon. De temperatuur ligt op beide dagen rond 8-9 graden.

Na donderdag komen we op de grens te liggen van hogedruk uit het zuiden en lagedruk vanuit het noorden. Daarmee kan het weerbeeld nog alle kanten opgaan: we kunnen net onder de hogedruk terechtkomen waardoor het weerbeeld veelal droog en rustig is, of we kunnen net onder de invloed van lagedrukgebieden terecht komen met aanhoudend wisselvallig weer en veel wind.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn