Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

05 februari 2022 door Jannes Wiersema

Weekend met twee gezichten.

Het weekend is er eentje met twee gezichten. Vandaag is het vriendelijk weer en is het zo goed als droog, morgen is het kletsnat en onstuimig.

Een laatste bui trekt vanochtend via het noordoosten het land uit en daarna is het tot de avond droog. Er is vooral vanochtend eerst nog flink wat ruimte voor de zon, maar in de loop van vanmiddag neemt vanuit het westen de bewolking geleidelijk toe. Eerst trekt vooral nog dunne sluierbewolking het land in en daar komt de zon nog wat waterig doorheen, maar al snel wordt het wolkendek dikker en verdwijnt de zon in het noorden uit het zicht. Eind van de middag valt in het noordwestelijk kustgebied een eerste drup regen. Er waait een koude zuidwestenwind, windkracht 4 tot 5, en in de kustgebieden krachtig tot hard, 6 of 7 Beaufort. Het wordt maximaal 7 à 9 graden, maar door de wind is het gevoelsmatig kouder.

Vanavond trekt een volgende storing ons land in en deze blijft lang boven onze omgeving aanwezig. Vanuit het noordwesten valt op steeds meer plaatsen regen en de wind trekt nog wat verder aan. In het Waddengebied zou het af en toe stormachtig kunnen worden, 8 Bft. Vannacht koelt het nauwelijks af met minima tussen 5 en 8 graden.

Morgen ligt hetzelfde front nog steeds boven het land en belooft het een bewolkte, gure en kletsnatte dag te worden. De hele dag zijn er flinke perioden met regen en er waait een stevige zuidwestenwind, die in de kustgebieden stormachtig kan zijn. Op grote schaal valt zo’n 30 mm, lokaal nog meer. Dit is meer dan wat normaal in een halve februarimaand valt. Het wordt maximaal 7 tot 10 graden, maar deze temperaturen worden vroeg bereikt. In de middag koelt het af en valt net als in de avond een aantal (winterse) buien.

Maandag trekken de laatste winterse buien in de ochtend naar Duitsland weg. De zon schijnt verder flink, vooral in Zeeland. De wind neemt af en dat maakt het ook een stuk aangenamer. Het wordt maximaal 9 graden.

Dinsdag stroomt zachtere lucht ons land binnen. De temperatuur stijgt tot maar liefst 12 graden. Er is wel veel bewolking en vooral in de ochtend valt wat regen of motregen. In de middag kan in het noorden en westen de zon even doorbreken.

Woensdag verandert er ten opzichte van dinsdag weinig. Vanaf donderdag laat de zon zich wat vaker zien. Vrijdag valt nog een lokale bui, maar verder is het zo goed als droog. De middagtemperaturen zakken terug tot rond 7 graden en in de nachten kan het lokaal een graadje vriezen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn