Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

17 februari 2022 door Jannes Wiersema

Noorden eerst nog storm.

Vandaag hebben we eerst nog een enkele bui, maar er is ook ruimte voor de zon. In de middag is het overal droog en schijnt de zon vooral in de kustprovincies flink. Het wordt dan 8 graden op de Wadden en 11 graden in het zuiden van het land. Adder onder het gras is de straffe westenwind, die is nog steeds (vrij) krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7 en in het Waddengebied stormachtig, windkracht 8. Daar komen nog steeds zware windstoten voor rond 90 km/u. In de rest van het land neemt de wind later in de middag in kracht af.

Morgenavond wordt het ook in het Waddengebied rustiger. Toch blijft in het hele land een stevige wind waaien die wat meer naar het zuidwesten draait. Er zijn opklaringen, maar vanuit het westen neemt de bewolking toe en trekken enkele buien over het land. Het koelt af naar 4 graden in Groningen tot 8 graden in Zeeland.

Vrijdag koerst de volgende storm, Eunice, op ons land af. In de ochtend is het bewolkt en valt flink wat regen. In de middag wordt het wat droger en kan de zon doorbreken, maar de zuidwestenwind trekt aan. Eind van de middag komt langs de kust een (zuid)westerstorm te staan, windkracht 9. Met 8 tot 12 graden is het niet koud.

In de avond neemt de wind nog verder toe tot windkracht 10, zware storm, in het Waddengebied en langs de westkust, mogelijk tippend aan windkracht 11. Daarbij komen in de kustprovincies zeer zware windstoten voor van 120-130 km/u en zelfs uitschieters van 140 km/u zijn niet uitgesloten. Landinwaarts waait het krachtig tot stormachtig met ook (zeer) zware windstoten van 90 tot 120 km/u. In de nacht naar zaterdag neemt de wind snel af en koelt het af tot 2-5 graden. Er komen dan vooral in het noorden nog enkele (winterse) buien voor, in het zuiden klaart het op.

Zaterdagochtend trekken de laatste buien naar het noordoosten weg en klaart het even mooi op. In de middag neemt de bewolking snel weer toe en later in de middag gaat het door de volgende storing alweer regenen. De wind doet het in de ochtend even rustig aan, maar trekt ’s middags weer aan naar vrij krachtig in het binnenland en stormachtig aan zee uit het zuidwesten, windkracht 5 tot 8. Met 7 tot 10 graden is het iets koeler dan voorgaande dagen.

Zondag ligt een storing de hele dag boven ons hoofd. Daardoor is het bewolkt en valt veel regen, op grote schaal zo’n 15-20 mm. Opnieuw waait er een stevige zuidwestenwind en met 10 tot 12 graden is het weer zachter.

Na het weekend blijft het wisselvallig, maar later in de week wordt het wel wat rustiger en komen wat vaker droge momenten voor. Bij dit windrijke en natte weertype horen ook relatief hoge middagtemperaturen, het is dagelijks een graad of 10. In de nachten ligt de temperatuur ver boven het vriespunt.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn