Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

20 februari 2022 door Jannes Wiersema

Veel regen en vanavond (zeer) zware windstoten

Het is op de meeste plaatsen bewolkt, maar wel overwegend droog. De temperatuur ligt tussen waardes iets boven het vriespunt in Groningen tot 5 graden in het zuiden. De wind is zwak tot matig boven land, aan zee vrij krachtig.

Vanochtend gaat het vanuit het westen al snel regenen. In het noorden regent het soms wat harder, in het zuiden zijn ook wat droge perioden. Verder neemt de wind duidelijk in kracht toe. Aan het einde van de ochtend waait landinwaarts een (vrij) krachtige wind en aan zee is de wind al stormachtig (8 Beaufort).

Vanmiddag blijft het op veel plekken regenen, alleen in de kustgebieden blijft het waarschijnlijk een stuk droger. De zon krijgen we niet te zien en de temperatuur loopt op naar een zachte 9 tot 11 graden. Aan zee kunnen al zware windstoten van 75 tot 100 km/h voorkomen.

Vanavond gaat het op veel plekken steeds harder regenen. Tot middernacht valt op veel plekken meer dan 20 mm regen, lokaal mogelijk 40 mm. In de tweede helft van de avond trekken pittige buien van west naar oost over het land. Bij die buien neemt de kans op (zeer) zware windstoten toe. In het binnenland komen windstoten voor van 90 à 100 km/h, lokaal misschien nog wat meer. Aan zee gaat het tijdelijk stormen met misschien wel even een windkracht 10 en windstoten tot zo’n 120 km/h.

Vannacht trekken de meeste buien weg naar Duitsland, maar helemaal droog wordt het niet. Naast enkele buien zijn ook een paar opklaringen aanwezig. Met name aan zee blijft het flink waaien met een windkracht 8 à 9 en windstoten tot 100 km/h. De temperatuur daalt naar 4 of 5 graden.

Morgen begint de dag nog droog met soms wat ruimte voor de zon, maar vanuit het noordwesten komt een lagedrukgebied al snel dichterbij. Halverwege de ochtend gaat het vanuit het noordwesten regenen, al is lokaal ook korrelhagel of misschien zelfs wat natte sneeuw mogelijk. Verder trekt de wind ’s ochtends steeds verder aan en in de middag gaat het aan zee opnieuw stormen met windstoten tot ruim 100 km/h. Ook boven land waait dan een krachtige wind (6 Beaufort) met soms zware windstoten van 75 tot 90 km/h. De temperatuur loopt op naar 7 tot 10 graden.

Op dinsdag is nog altijd veel bewolking aanwezig, al is de zon zo nu en dan te zien. In de middag trekt een zone met (stevige) regen over het land en kan het nog even flink waaien met aan zee zware windstoten. Het waait echter niet meer zo hard meer als op maandag. Met 9 tot 11 graden is het vrij zacht voor de tijd van het jaar.

Vanaf woensdag lijkt het eindelijk wat beter weer te gaan worden. De droge perioden overheersen, al vallen op donderdag en vrijdag nog een paar buien. De zon gaan we richting het carnavalsweekend ook weer een stuk vaker zien. Tijdens opklaringen stijgt later in de week de kans op een graadje vorst in de nachten. Overdag kan het dan juist lenteachtig aandoen met temperaturen in de dubbele cijfers.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn