Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

23 februari 2022 door Jannes Wiersema

Zonnige en droge woensdag.

Na een stormachtige periode is het vandaag eindelijk weer eventjes rustig in de atmosfeer. Een uitloper van een hogedrukgebied komt vanuit het zuidwesten over onze omgeving te liggen en houdt storingen tijdelijk op afstand. Het rustige weer is echter van korte duur, want vanaf donderdag wordt het weer onstuimiger en natter. Het carnavalsweekend lijkt echter weer droog en vrij zonnig te gaan verlopen.

Vandaag starten we fris, met vooral in het binnenland temperaturen dicht bij het vriespunt. In de loop van de dag stroomt er met een matige tot op de Waddeneilanden soms krachtige zuidwestenwind echter zachte lucht onze omgeving in en in combinatie met flink wat zon, warmt het vanmiddag dan uiteindelijk op naar 10 graden langs de noordkust tot 12 graden in de zuidelijke provincies. Alleen op de Waddeneilanden net geen dubbele cijfers vanmiddag, met daar een graad of 9. Later vanmiddag trekken er wat wolkenvelden over het zuidwesten.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking op nadering van een warmtefront overal toe, maar blijft het droog. Tussendoor zijn er een paar opklaringen, maar met een doorstaande zuidwestenwind, aan zee soms windkracht 5 tot 6, wordt het niet kouder dan 5 tot 7 graden.

Morgen begint de ochtend overwegend bewolkt, maar nog droog. De temperatuur stijgt snel naar 7 tot 10 graden. In de loop van de ochtend trekt vanuit het westen een koufront het land in en valt enige tijd regen. Achter het koufront stroomt frisse lucht het land in, waardoor de temperaturen gedurende de middag alweer iets gaan dalen. Tegelijkertijd trekt een aantal buien het land in en in die iets koudere lucht kunnen dat ook winterse buien zijn, met hagel en mogelijk natte sneeuw. De zuidwestelijke wind trekt ook weer iets aan, tot soms hard aan de kust, met daar ook kans op zware windstoten.

Vrijdag trekt een storing over het land, waardoor de buiigheid iets toeneemt. Er vallen verspreid weer enkele winterse buien, maar tussendoor is er ook weer wat meer ruimte voor de zon, vooral later in de middag. Aan zee wordt de wind weer even krachtig tot hard, maar in de rest van het land is het voor wat de wind betreft een stuk rustiger. De middagtemperatuur stijgt tot rond een graad of 8.

Vrijdagavond krijgt een hogedrukgebied steeds meer grip op onze omgeving, waardoor de wind bijna wegvalt en het breed opklaart. Vooral landinwaarts daalt het kwik dan weer eens tot iets onder het vriespunt.

Het carnavalsweekend verloopt vervolgens stralend. Zowel zaterdag als zondag is er flink wat ruimte voor de zon en is het droog. Er staat weinig wind en de middagtemperatuur komt van noord naar zuid tussen 8 en 10 graden uit. De nacht naar zondag verloopt echter wel koud, met dan op grote schaal lichte vorst, landinwaarts plaatselijk tot -4 graden.

Ook na het weekend lijkt het rustige weertype nog even aan te houden, met geregeld zon, niet veel wind en middagtemperaturen rond 9 graden. De nachten blijven wel koud, met op veel plaatsen lichte vorst.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn