Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

24 februari 2022 door Jannes Wiersema

Regen en winterse buien.

Vandaag begint de ochtend overwegend bewolkt, maar op de meeste plaatsen nog droog. De temperatuur stijgt snel naar 7 tot 10 graden. In de loop van de ochtend trekt vanuit het westen een koufront het land in en valt enige tijd regen.

Achter het koufront stroomt frisse lucht het land in, waardoor de temperaturen gedurende de middag alweer iets gaan dalen. Tegelijkertijd trekt een aantal buien het land in en in die iets koudere lucht kunnen dat ook winterse buien zijn, met hagel en mogelijk natte sneeuw. De zuidwestelijke wind trekt ook weer iets aan, tot soms hard aan de kust, met daar ook kans op zware windstoten. Ook rondom buien kunnen windvlagen rond 80 km per uur voorkomen. Aan het eind van de dag komt in het zuiden de zon er ook nog even door.

Komende nacht valt ook nog een enkele (winterse) bui, al is het op veel plaatsen een tijdlang droog. De wind blijft aardig doorstaan. De temperatuur daalt naar waarden iets boven het vriespunt.

Morgen neemt de buiigheid weer iets toe. Er vallen verspreid ook weer enkele winterse buien, maar tussendoor komt er wat vaker wat ruimte voor de zon, vooral later in de middag als de meeste buien verdwijnen. Aan zee wordt de wind weer even krachtig tot hard, maar in de rest van het land is het voor wat de wind betreft een stuk rustiger. De middagtemperatuur stijgt tot rond een graad of 8.

Morgenavond krijgt een hogedrukgebied steeds meer grip op onze omgeving, waardoor de wind bijna wegvalt en het breed opklaart. Vooral landinwaarts daalt het kwik dan weer eens tot iets onder het vriespunt.

Het carnavalsweekend verloopt vervolgens stralend. Zowel zaterdag als zondag is er flink wat ruimte voor de zon en is het droog. Er staat weinig wind en de middagtemperatuur komt van noord naar zuid tussen 8 en 10 graden uit. De nachten verlopen wel koud, het gaat weer licht vriezen. Zeker in de nacht naar zondag, dan zakt het kwik landinwaarts tot plaatselijk -4 graden.

Ook maandag dus weer een koude start, maar het wordt vervolgens opnieuw een stralend zonnige dag met middagtemperaturen van een graad of 10.

Vanaf dinsdag is er wat vaker bewolking aanwezig en stijgt de kans op een bui hier en daar, maar erg nat of onstuimig lijkt het de hele week niet meer te worden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn