Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

11 maart 2022 door Jannes Wiersema

Lentetemperaturen, maar wel meer wind.

Vandaag hebben we opnieuw een mooie lentedag met veel zon en wat sluierbewolking. Het wordt maximaal 17 graden. Wel staat er meer wind dan gisteren. Vanavond wordt de bewolking dikker en kan in het westen een drup regen vallen. Het weekend verloopt overdag op de meeste plaatsen droog en vooral in de ochtend schijnt de zon. Het wordt 11 tot 16 graden. Na het weekend wordt het nog zachter, woensdag 19 graden!

Ook vandaag is het weer stralend voorjaarsweer, met vanaf de vroege ochtend meteen volop zonneschijn. Het is vanochtend eerst nog wel fris, met landinwaarts temperaturen dichtbij het vriespunt en aan de kust waarden rond een graad of 4. Met de zon erbij warmt het in de loop van de dag snel op.

Vanmiddag wordt het dan 11 graden op de Waddeneilanden tot 16 graden in het zuiden van het land. Er waait een meest matige zuidoostenwind, maar vooral aan de kust wordt af en toe een windkracht 5 bereikt, in het noordelijk kustgebied mogelijk zelfs even een windkracht 6, waardoor het in die gebieden soms wel wat aan de kille kant is. In de tweede middaghelft trekken er vanuit het zuidwesten wat dunne sluierwolken het land in, in de hoek van Zeeland later gevolgd door ook wat dikkere bewolking, waardoor de zon het soms wat lastiger krijgt.

Vanavond trekt de (dunne) bewolking steeds verder het land in en uit de dikkere bewolking in het zuidwesten kan halverwege de avond en vannacht vooral in Zeeland zelfs ook even een drup regen vallen. In de rest van het land blijft het droog en het wordt een stuk minder koud dan de afgelopen nachten. In Groningen kan het nog afkoelen tot een graad of 2, in de rest van het land blijft het kwik vannacht steken tussen 5 en 9 graden.

In het weekend is het dan even gedaan met de strakblauwe luchten, maar helemaal weg is de zon zeker niet en het blijft ook zacht.

Morgen wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Vooral in het westen trekken soms ook wat dikkere wolken het land op, waaruit daar tegen de avond heel lokaal een drup regen kan vallen. De wind draait naar het zuiden, is matig van kracht, en daarmee stroomt nog steeds zachte lucht onze omgeving in. Aan de kust wordt het 11 tot 13 graden, landinwaarts 14 a 15 graden. Ook in de nacht naar zondag kan langs de westkust lokaal een drupje regen vallen.

Dat geldt ook voor zondag. Maar op die enkele drup regen in het westen na, is het verder overal droog. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar opnieuw af, al neemt de bewolking in het westen later op de dag wel steeds verder toe. De matige zuidelijke wind blijft zachte lucht aanvoeren en daarmee wordt het wederom 11 tot 15 graden.

Zondagavond en in de nacht naar maandag trekt de regen oostwaarts het land over en maandagochtend trekt de regen vervolgens via het oosten naar Duitsland weg. In het westen wordt het al snel droog en breekt de zon af en toe door, later ook in het noorden. In het zuiden blijft bewolking overheersen, maar is het ’s middags wel droog. Het blijft zacht, met van noordwest naar zuidoost 10 tot 16 graden, en een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Dinsdag is het weer helemaal droog. Met de zon er geregeld bij en een zwakke tot matige zuidelijke wind wordt het 11 tot 15 graden. Woensdag lijkt de warmste dag van de week te worden. Met eerst mist, later weer flink wat zon en weinig wind warmt het dan nog iets verder op. Er zijn zelfs berekeningen die met 20 graden komen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn