Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

16 maart 2022 door Jannes Wiersema

Later bruinige lucht door Saharastof.

Vanuit het noorden van Afrika trekt vandaag een wolk Saharastof ons land binnen, waardoor de lucht in de loop van de dag niet blauw, maar een beetje bruinig of oranje zal aandoen. Met het overtrekken van een storing komt het zand vannacht mee omlaag en dat stof zullen we morgenochtend op veel auto’s, ramen en tuinmeubilair terugvinden.

Vanochtend trekt een zwak warmtefront over het land. Daar vooruit is er in het oosten en noordoosten wat mist ontstaan, maar zodra de bewolking vanuit het westen daar overheen trekt, lost het op. Vooral in de westelijke helft van het land zijn de wolkenvelden iets dikker en kan lokaal een spat regen vallen, in het oosten blijft het droog.

Vanmiddag trekken de wolken weg en wordt het droog. Het wordt vrijwel helder, maar omdat er vanaf dat moment vanuit het zuiden ook Saharastof over het land trekt, schijnt de zon een beetje diffuus. De lucht is door al dat zand ook niet strakblauw, maar wat bruinig of oranje. De wind waait zwak tot matig vanuit zuidoostelijke richtingen, 2 tot 4 Beaufort, en voert zachte lucht bij ons aan. In het noorden wordt het 12 tot 14 graden, in het midden van het land een graad of 16, en in het zuiden warmt het op naar 17 tot 19 graden.

Vanavond trekt een tweede, wat dikkere wolk met Saharastof over het land, vannacht gevolgd door een regenfront vanuit het westen. Het raakt dan bewolkt en af en toe valt er regen. Hiermee komt ook het Saharastof omlaag en dat zullen we morgenvroeg in de vorm van een laagje op auto’s en tuinmeubilair terugvinden. Het wordt niet kouder dan 7 tot 9 graden en de wind draait naar het noordwesten.

Morgen wordt er met die noordelijke wind tijdelijk frissere lucht aangevoerd. Het kwik stijgt uiteindelijk van noord naar zuid naar 9 tot 12 graden. In de ochtend hangen wolkenvelden boven het land en valt in het oosten lokaal nog wat lichte regen. Dit schuift echter naar het oosten weg, waarna het vrij helder wordt. De lucht is dan weer zo goed als onbewolkt en in de middag is er vanuit het westen veel ruimte voor de zon.

Vanaf vrijdag schijnt de zon volop en is het droog. Met een noordoostenwind wordt het vrijdag 10 tot in het zuiden lokaal 16 graden. In het weekend wordt de wind oostelijk en wordt het met volop zonneschijn gemiddeld 14 graden. In nachten kan het kwik dan weer tot rond het vriespunt dalen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn