Thursday 28 September
Weerman Jannes Wiersema

17 maart 2022 door Jannes Wiersema

Beetje regen en snel weer zon.

De wolk met Saharazand, die gisteren via het zuiden ons land binnendreef en de temperaturen op een veel lager niveau hield dan oorspronkelijk gedacht, wordt nu snel het land uit geblazen. In de ochtend kan eerst in et oosten nog een beetje motregen vallen, maar al snel wordt het droog en breekt de zon door. En die weersomslag is de opmaat naar een volgende, langdurige periode met zonnige lenteweer.

Vandaag wordt met een noordelijke wind tijdelijk frissere lucht aangevoerd. Het kwik stijgt uiteindelijk van noord naar zuid naar 10 tot 13 graden. In de ochtend hangen wolkenvelden boven het land en valt in het oosten lokaal nog wat lichte regen. Dit alles schuift echter naar het oosten weg, waarna het overal opklaart. De lucht is dan weer zo goed als onbewolkt en in de middag is er vanuit het westen veel ruimte voor de zon. De noordelijke tot noordwestelijke wind is dan zwak tot matig.

Vanavond en de komende nacht is het helder. Bij een wegvallende wind gaat het op veel plaatsen enkele graden vriezen. Op de koudste plekken in de oostelijke helft van het land kan het kwik tot 3 graden onder nul dalen, aan de grond wordt het nog wat kouder. Verder kunnen later in de nacht gebieden met mist en laaghangende bewolking ontstaan.

Vanaf morgen schijnt de zon volop en blijft het droog. Met een noordoostenwind wordt het vrijdag op de Wadden 12 en in het binnenland 14 tot in het zuiden lokaal 16 graden. De noordoostelijke wind neemt toe tot matig.

In het weekend wordt de wind oostelijk en wordt het met volop zonneschijn gemiddeld 14 graden. In nachten kan het kwik dan weer tot rond het vriespunt dalen. Zondagavond komt vanuit het zuidoosten een storing dichterbij en neemt de bewolking weer wat toe. Maandag zou uit die bewolking een enkele bui kunnen vallen. Het is maar een korte verstoring van het mooie weer, want in de dagen daarna schijnt de zon volop lopen de tempraturen op. Op veel dagen komt het kwik volgende week tussen 15 en 20 gaden uit.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn