Thursday 28 September
Weerman Jannes Wiersema

08 april 2022 door Jannes Wiersema

Af en toe zon, wolkenvelden en ook een bui

Een lagedrukgebied trekt vandaag ten zuiden van ons land langs en dat resulteert vooral in het zuiden van Limburg in vrij veel veel bewolking en soms een beetje regen. In de rest van het land wisselen wolkenvelden en zon elkaar af en valt slechts een lokale regen- of hagelbui. De westen- tot zuidwestenwind is eerst nog matig tot aan de kust soms (vrij) krachtig, maar neemt gedurende de dag nog iets verder af en wordt dan zwak tot matig, 2 tot 4 Beaufort. Het is nog wel vrij koud voor april, met middagtemperaturen tussen 8 en 10 graden.

Vanavond trekt de wind weer iets aan tot soms (vrij) krachtig aan zee. In de hoek van Limburg valt nog een enkele bui, maar op de meeste plaatsen is het droog en klaart het wat op. Tegen het einde van de nacht komen er vanuit het noordwesten weer een paar buien opzetten. In het binnenland koelt het in de opklaringen vannacht af tot dichtbij het vriespunt, aan zee wordt het niet kouder dan een graad of 4.

Morgen trekt hoger in de atmosfeer een bel met hele koude lucht over ons land. De buien worden steeds talrijker en met die kou op hoogte kunnen dat ook winterse buien zijn, met hagel of mogelijk een vlok natte sneeuw. De meeste buien vallen in de middag. Tussen de buien door is er ook geregeld ruimte voor de zon. De noordwestelijke wind is matig tot aan de kust soms krachtig en het wordt 9 a 10 graden.

In de nacht naar zondag is het zo goed als droog en zijn er brede opklaringen. Op grote schaal daalt het kwik tot rond of net iets onder het vriespunt.

Zondagochtend is het nog koud, maar de zon schijnt wel meteen. In de loop van de dag ontstaan ook stapelwolken die kunnen samen klonten. Een enkele daarvan kan ook tot een lokale bui uitgroeien. De wind draait naar het westen en vanaf dat moment stroomt er iets zachtere lucht onze omgeving in. Het wordt 9 tot 13 graden.

Na het weekend draait de wind naar het zuidoosten en wordt steeds zachtere lucht bij ons aangevoerd. Maandag wordt het 10 tot 15 graden en dinsdag schiet het kwik zelfs richting de 20 graden. Daarbij is er geregeld ruimte voor de zon, afgewisseld met wolkenvelden en blijft het vrijwel overal droog. De dagen daarna komen we een paar graden lager uit en is het licht wisselvallig, met af en toe zon, maar nu en dan ook wat regen of een bui. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn