Saturday 27 April
Weerman Jannes Wiersema

In het oosten zonnig, in het westen bewolkt.

06 september 2016 door Jannes Wiersema

30Een lagedrukgebied ligt zuid van IJsland en beweegt oostwaarts naar Noordwest-Rusland. Bijbehorend frontaal systeem nadert vanuit het zuidwesten. Het warmtefront loopt via het zuidwesten van de FIR en het westen van België zuid- tot zuidoostwaarts, oost van Parijs langs. Dit front komt aanvankelijk naderbij maar tegelijkertijd bouwt zich de komende 24 uur een hogedrukgebied op boven Duitsland, dat naar Polen trekt. Als gevolg hiervan komt het warmtefront in de loop van de dag boven de westelijke helft van het land tot stilstand, om in de nacht naar woensdag een retrograde beweging noordwestwaarts in te zetten. Woensdag overdag bevindt ons land zich dan weer in dezelfde polaire lucht als gisteren (maandag).

De synoptische situatie zit eenduidig in de modellen. Voor vanochtend vroeg zijn voor het warmtefront uit de mistbanken een aandachtspunt, actueel zien we dezeop meerdere plaatsen in de zichtmetingen. Verder is vooral het warmtefront van belang. De dauwpunten in de warme sector bedragen 18 of 19°C. De zeewatertemperatuur is vergelijkbaar. Bij en achter het front zien we op meerdere plaatsen St < 500 vt, motregen en slechte zichten (ook door nevel). De details van hoe de wolkenbasis wordt berekend verschillen zoals vaker in de modellen. Wel lijkt de St actueel net wat oostelijker en lager te zitten. In grote lijnen zijn de Hirlam vochtvelden een prima indicatie. Opvallend ook de lichte tot matige motregen die her en der bij en achter het warmtefront gemeld wordt in de waarnemingen, met navenante zichten. Alle modellen (behalve Harm38) laten dit ook zien als een verbrokkeld en zwak neerslagsignaal.

Vanochtend verdwijnen de mistbanken snel en er zijn dan in een groot deel van het land zonnige perioden, afgewisseld door enkele stapelwolken. In het westen en zuidwesten is het echter zwaar bewolkt en zeer lokaal kan daar wat lichte motregen vallen. Elders blijft het droog en de temperatuur loopt uiteen van 22°C in Zeeland tot lokaal 26°C in het zuidoosten. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is zwak tot matig, aan de kust kan de wind enige tijd vanaf zee komen.

In de nacht naar woensdag zijn er naast opklaringen ook velden met (hoge) bewolking. In het westen en noorden is een enkele mistbank mogelijk en het blijft droog. De zuidoostelijke wind is zwak en de minimumtemperatuur loopt uiteen van ca. 11°C in het oosten tot een graad of 15 in Zeeland.

Woensdag wordt een zonnige, warme en droge dag. Alleen komt er in de ochtend in het noorden nog sluierbewolking voor. Vrijwel overal komt de middagtemperatuur op 26 of 27°C uit. De wind waait zwak vanuit een zuidoostelijke richting, maar aan de kust is er in de middag weer tijdelijk kans op wind vanaf zee.

Op donderdag 8 september strekt een hoogterug zich uit van Midden-Europa naar het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen. Een langgolvige hoogtetrog ten westen van Ierland komt langzaam dichterbij en in de loop van het weekend van 10/11 september moet de hoogterug tijdelijk wijken voor een west- tot zuidweststroming. Begin volgende week lijkt zich net oost van ons land weer een hoogterug op te bouwen terwijl (het noorden van) het Verenigd Koninkrijk onder invloed van een hoogtelaag/trog blijft. In de onderste niveaus bevindt het aandachtsgebied zich op donderdag 8 september in warme lucht aan de oostflank van een inactief koufront dat in de avond passeert. Daarna volgen nog meerdere (occluderende) frontale systemen, waarvan het koufront van zaterdag 10 op zondag 11 september wat actiever lijkt te worden onder invloed van de hoogtetrog. In de loop van het weekend komt ons land tijdelijk in polaire lucht terecht, om vanaf begin volgende week weer in een brede warme sector te belanden.

Vooruitzichten

De eerste dagen zonnige perioden en droog. In het weekeinde meer bewolking en kans op een regen- of onweersbui. Op donderdag nog zomers warm, daarna overwegend 20-25°C.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 13 september tot en met dinsdag 20 september

De kans op meest droog en vrij warm weer is iets groter dan de kans op een wisselvallig en koeler weertype.

Tot en met het weekend van 10/11 september zijn de synoptische ontwikkelingen vrij zeker. Begin volgende week is het de vraag of en in hoeverre ons land onder invloed komt van de hoogterug ten (noord)oosten van ons, of dat het hoogtelaag/trog boven de Britse Eilanden domineert. Het algemene beeld is een (vrij) warm weertype met kans op een regen- of onweersbui. Daarna neemt de onzekerheid verder toe. Illustratief hiervoor is dat er op donderdag 15 september vier clusters van ongeveer gelijke grootte (10-15 leden) zijn, die alle vier de verschillende hoofdtypen grootschalige stromingspatronen vertegenwoordigen. Gemene deler is misschien dat de polaire jet in de meeste oplossingen net noord van ons land ligt, waardoor de kans op een relatief warm weertype vrij groot blijft. Aan het einde van de volgende week opteren de meeste leden voor de invloed van een hoogterug van wisselende amplitude boven Oost-Europa.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn