Saturday 27 April
Weerman Jannes Wiersema

27 januari 2022 door Jannes Wiersema

Zon, wind en regen

Na een hele serie grijze dagen met nauwelijks beweging, gebeurt er vandaag weer eens iets in de atmosfeer.

Vanochtend vroeg begint het in het noorden te regenen, en gedurende de ochtenduren trekt dit koufront van noord naar zuid over het land. Uiteindelijk valt in het hele land enige tijd wat regen. Ook trekt de zuidwesten- tot westenwind flink aan, naar krachtig tot hard langs de noordkust, 6-7 Beaufort.

In de middag wordt het vanuit het noorden weer droog, maar in Limburg duurt het tot tegen de avond voor de laatste regen vertrokken is. Intussen breekt vanuit het noorden de zon af en toe door en kan nog een enkele bui vallen. Aan het eind van de dag neemt de wind weer wat af. Het wordt 7 tot 10 graden.

Vanavond klaart het verder op. De wind neemt langzaam verder af, maar rond de noord(west)kust blijft het nog aardig doorwaaien. Vannacht is een enkele bui niet uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt niet veel kouder dan een graad of 3.

Morgen draait de wind wat meer naar het westen tot noordwesten en wordt het wederom een graad of 8. Het is zo goed als droog en af en toe komt de zon er even bij. Met name in de ochtend, daarna neemt de bewolking weer toe.

In het weekend wordt het wisselvalliger. Zaterdag overheerst de bewolking en valt verspreid wat regen of motregen, maar in de middag wordt het droog en breekt nog af en toe de zon even door. Het waait stevig, aan de kust 6 tot soms 7 Beaufort, en het kwik stijgt alweer tot in de dubbele cijfers. Het wordt 11 graden, op sommige plekken zelfs 12 graden.

Zondag laat de zon zich vooral in de ochtend af en toe zien, maar het waait nog steeds stevig. In de middag neemt de wind af, maar raakt het bewolkt. Het blijft zo goed als droog en het wordt 7 tot 9 graden.

Na het weekend lijkt het op basis van de huidige berekeningen iets kouder te worden en kunnen voornamelijk maandag en wellicht nog dinsdag enkele (winterse) buien vallen. Vooral maandag kan het flink guur worden. Daarbij moeten we ook een venijnig lagedrukgebiedje in de gaten houden, dat mogelijk op maandagavond voor een stormachtige wind en zware windstoten kan gaan zorgen. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn