Monday 9 December
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe (buiige) regen, overdag ook zon.

29 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied ten oosten van Schotland trekt naar het zuiden van Noorwegen en vult daar op. Het bijbehorende koufront heeft het oosten inmiddels verlaten. In de bovenlucht koelt het vervolgens behoorlijk af. Hierin zijn diverse troggen zichtbaar. Een eerste trog ligt boven het midden van het land en trekt vanmorgen verder noordoostwaarts over het land. Onder invloed van de jet en hoogtetrog lijkt deze geleidelijk wat te activeren. Een volgende trog, comma-structuur, ligt boven het westen van de FIR. Hierop bevindt zich actueel een buiencluster, dat kijkende naar thetaw850 frontale ontwikkelingen vertoont. Dit systeem heeft een noordoostelijke trekrichting. De actieve kop trekt over het noordwesten van de FIR, de niet al te actieve staart trekt over land en verlaat pas vanavond het noordoosten van het land. Inmiddels ligt de hoogtetrog met de koudste bovenluchten dan alweer boven Denemarken. Vanavond laat bereikt een occluderende golf het zuidwesten, waarvan de occlusie oostwaarts over het land trekt en maandag in de loop van de middag het oosten verlaat. De golf diept onder invloed van een hoogtetrog uit tot een afgesloten laag dat maandag ergens boven het land komt te liggen.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en een gebied met buiige regen trekt van zuidwest naar noordoost over het land. Vanuit het zuidwesten wordt het droger, maar kan er lokaal nog wel wat lichte (buiige) regen vallen. Af en toe komt ook de zon tevoorschijn. In de loop van de middag en avond wordt het op de meeste plaatsen weer droog. De middagtemperatuur ligt rond 6°C. De zuidelijke wind is matig, langs de kust af en toe (vrij) krachtig.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking snel toe en van het zuidwesten uit gaat het overal regenen. De minima liggen rond 4°C. Er staat een matige zuidenwind, die aan het kust en op het IJsselmeer vrij krachtig is, mogelijk af en toe krachtig.

Maandag overdag is het bewolkt en regenachtig. In de middag trekt de regen geleidelijk naar het oosten weg, maar in het zuidoosten duurt het tot in de avond voordat het droog wordt. Het blijft zwaar bewolkt en in de avond zou het lokaal mistig kunnen worden. De middagtemperaturen lopen uiteen van 4°C op de Wadden tot lokaal 8°C in het zuiden. De wind draait geleidelijk naar het zuidwesten en neemt overal af naar zwak tot matig. Gedurende de avond wordt de wind veranderlijk.

Nadat de blokkade boven Oost-Europa is afgebroken bouwt boven onze omgeving op dinsdag 31 januari opnieuw een (tijdelijke) hoogterug op. Aan de oostflank hiervan trekt op 31 januari eerst nog een kleinschalig hoogtelaag via Duitsland naar Oost-Europa. De hoogterug trekt woensdag alweer naar het oosten weg, maar het duurt tot vrijdag 3 februari voordat de stroming overtuigend cyclonaal wordt. In de bovenlucht zien we dan uitgebreide lagedruk tussen Groenland en de Britse Eilanden waarin voortdurend hoogtelaagjes afsnoeren. Aan de grond blijft de stroming eerst aflandig en komen storingen nauwelijks of in verzwakte vorm door. Vanaf vrijdag 3 februari zien we diverse kleinschalige randstoringen over onze omgeving trekken. Dit zorgt voor meer wind en neerslag.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig, overwegend bewolkt en geleidelijk zachter. Vanaf woensdag middagtemperatuur rond 10 graden en minima boven nul. In het weekeinde van 4 en 5 februari nemen neerslagkans en wind toe.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 05 februari tot en met zondag 12 februari

Grote kans op wisselvallig weer met van tijd tot tijd regen en kans op veel wind. Later neemt de wisselvalligheid weer wat af. Temperaturen eerst boven de normale waarden, later dalend naar de langjariggemiddelde waarden.

De clusters zijn behoorlijk eenduidig. De opbouw van een hoogterug die langzaam naar het oosten wegtrekt, gevolgd door een negatief NAO-regime overgaand in een zonale stroming (positieve NAO). Pas in de tweede week van februari neemt de onzekerheid toe en komen er ook weer clusters met een Europese blokkade (kans is kleiner dan gisteren, circa 30%). Opvallend is dat op dinsdag 31 januari een frontale zone grote moeite heeft ons te passeren. Met name in de noordoostelijke helft is er nu een meerderheid (t.o.v. een minderheid gisteren) die dinsdag 31 de wat minder zachte lucht met een gekrompen wind weer laat binnenkomen. Dit zou in de nacht nog kunnen resulteren in gladheid, al lijkt het overwegend bewolkt te blijven. Vanaf woensdag 1 februari wint de zachte lucht aan terrein en in het weekend van 3/4 februari zijn er hoge neerslagkansen en circa 30-50% kans op zware windstoten (Vlissingen). Er is echter ook een gering aantal members (circa 10%) dat windstoten in de categorie vanaf 100 km/h berekent. Dat geeft een indicatie dat een van de snel uitdiepende randstoringen een venijnig windveld geeft boven onze omgeving. In de tweede week van februari nemen de kans op neerslag en wind onder invloed van mogelijke blokkadevorming weer wat af.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn