Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe (mot)regen

10 november 2012 door Jannes Wiersema

Het is een groot deel van de dag bewolkt en droge perioden worden afgewisseld door perioden met regen of motregen. Later vanmiddag of vanavond neemt de kans op enkele opklaringen toe. Pas laat in de avond wordt het van het zuidwesten uit droger. Het is vanmiddag met ongeveer 12 graden vrij zacht. De zuidenwind is overwegend matig, 3-4 Bft en op de wadden soms vrij krachtig, 5 Bft. In de avond draait de wind naar zuidwest tot west en neemt in het waddengebied mogelijk tijdelijk toe tot krachtig, 6.

Komende nacht klaart het op en vooral in het noordwesten is er kans op een bui. De minimumtemperatuur is ongeveer 7 graden en de zuidwestelijke wind neemt landinwaarts af naar zwak tot matig.

Zondag overdag is er af en toe zon. In het noordwesten is er nog steeds kans op een bui. In de middag wordt het een graad of 10. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig
Een hoogtetrog, die zich zondag boven of nabij ons land situeert, wordt na het weekeinde overlopen door een hoogterug. In het grondpatroon vormt zich boven het Europese vasteland een hogedrukgebied waarvan het zwaartepunt (1030 hPa) zich medio volgende week waarschijnlijk boven de Karpaten installeert.

De reikwijdte van het luchtdrukmaximum is groot genoeg om storingen op afstand te houden. In grote lijnen verloopt de ‘midnovemberweek’ dan ook overwegend droog en rustig. Van de eerder in het vooruitzicht gestelde hoge temperaturen (12-14 graden) komt waarschijnlijk niet veel terecht. In deze tijd van het jaar speelt de zon nauwelijks een rol van betekenis. Wanneer dan de zuidwestelijke aanvoer van subtropische luchtmassa’s op afstand wordt gehouden, blijven de temperaturen gematigd. Meestal zal het volgende week ongeveer 10 graden zijn, in de nacht afkoelend naar 2-4 graden. Verder neemt de kans op mist in de nacht en ochtend toe.

Een sombere zaterdag met veel grijs en motregen/regen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn