Sunday 10 December
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe regen of motregen, in het noordoosten sneeuw, vanavond ijzel.

04 januari 2016 door Jannes Wiersema

7Een lagedrukgebied boven Ierland beweegt gedurende de verwachtingsperiode langzaam zuidoostwaarts en ligt dinsdagavond boven het zuiden van Engeland. Aan de oostflank van dit laag staat boven onze omgeving een zuidoostelijke stroming waarmee in het noordoosten van het land koude lucht uit Duitse laagvlakte wordt aangevoerd. Elders is de aangevoerde lucht minder koud als gevolg van een meer zuidelijke oorsprong. Een brede frontale zone ligt om 06 UTC NW-ZO georiënteerd boven de noordoostelijke helft van het land. Het geheel beweegt op hoogte langzaam noordoostwaarts en passeert het noordoosten op hoogte in de tweede helft van de ochtend en het begin van de middag. Aan de grond blijft de vore vanuit het Ierse laag vandaag stationair west-oost georiënteerde boven het midden van het land liggen. Met een naar meer oost ruimende wind weet koude lucht in het noordoosten weer meer in zuidwestelijke richting uit te breiden. De vorstgrens komt reikt vanavond waarschijnlijk tot over de Noordoost-Polder en het noordelijk deel van Overijssel. Op enige hoogte (boven de 1500 vt) komt er later in de middag en avond wel weer wat meer warmte naar het noorden, door opglijding kan dan zich dan weer een frontale zone vormen, welke dan in de avond en in de nacht naar dinsdag van zuid naar noord over het land beweegt. Aan de grond zien we de vore komende nacht en morgenochtend tijdelijk noordwaarts bewegen waardoor de vorstgrens weer iets wordt teruggedrongen. Morgenmiddag en -avond wordt de stroming weer oost tot zuidoost omdat er zich een volgende vore gaat vormen ten zuiden van ons land, de vorstgrens komt dan weer wat naar het zuiden. Ten zuidwesten van de vore bevindt zich vandaag en morgen boven de zuidelijke Noordzee overigens polaire lucht die onstabiel

Vandaag is het bewolkt en er valt van tijd tot tijd wat regen of motregen. In het noordoosten van het land valt tot halverwege de middag sneeuw, plaatselijk is het hierdoor glad. Vanaf vanavond gaat het ook in het noordoosten af en toe regenen. Omdat het daar dan nog steeds enkele graden vriest gaat daar zeer waarschijnlijk op grote schaal ijzel optreden. De maxima lopen uiteen van -3 graden in het uiterste noordoosten tot een graad of 9 in Zeeland. In de noordelijke helft van het land is de wind oost tot zuidoost en matig tot vrij krachtig. In de zuidelijke helft van het land wordt de wind zuidelijk en overwegend matig.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar dinsdag blijft het noordoosten te maken houden met ijzel. In de zuidelijke helft van het land wordt het geleidelijk droog en kunnen er enkele opklaringen voorkomen. De minima lopen uiteen van -3 graden in het uiterste noordoosten tot een graad of +5 graden in het zuidwesten. In de noordelijke helft van het land blijft de wind oost tot noordoost terwijl de wind in de zuidelijke helft zuid is.

Dinsdagochtend is er in het noordoosten nog steeds ijzel mogelijk, in de middag wordt het daar droog. Elders is het de hele dag droog en kan ook de zon af en toe tevoorschijn komen. Later in de middag en avond zou er in het zuiden opnieuw regen kunnen vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van -3 graden in het uiterste noordoosten tot een graad of 8 in het zuiden. De zuidoostelijke wind is matig, in het Waddengebied (vrij) krachtig.

Het hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa neemt geleidelijk in betekenis af. Een lagedrukgebied ligt dinsdag boven de Britse Eilanden en beweegt al opvullend richting België. vult woensdag op. Tot donderdag blijven we te maken houden met een oost- tot zuidoostelijke stroming met vooral in het noordoost aanvoer van koude lucht. De bijbehorende frontale wolkenband ligt woensdag west-oost georiënteerd over ons land. Op woensdag en donderdag ontwikkelt zich op de Atlantische Oceaan een omvangrijk lagedrukgebied. Het bijbehorende actieve front passeert donderdagmiddag en -avond ons land. Met de passage van dit front wordt de koude lucht snel uit ons land verdreven. Gedurende de rest van de periode hebben we te maken met een krachtige zuidwestelijke stroming waarin van tijd tot tijd frontale systemen ons land passeren. Mogelijk kunnen er dan ook snel uitdiepende randstoringen over onze omgeving noordwaarts trekken en soms voor veel wind zorgen.

Vooruitzichten

Tot en met donderdagochtend vooral in het noordoosten nog koud met kans op gladheid. Verder wisselvallig en vrij zacht met af en toe veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 11 januari tot en met maandag 18 januari

Grote kans op een wisselvallig en vrij zacht weertype met af en toe veel wind.

De koude lucht blijft nu langer boven het noorden van het land t.o.v. de voorgaande runs. Dit komt omdat het laag boven Engeland nu ten zuiden van ons land opvul i.p.v. boven ons land. In alle leden wordt de kou nu op donderdag verdreven door de actieve front behorend bij het Atlantische laag. In het noordoosten is zowel woensdag als donderdag nog een kans op sneeuw, daarna niet meer. Een ander belangrijk aandachtspunt vanaf donderdag wordt de wind. In de staafdiagrammen zien we vanaf donderdag behoorlijke kansen op zware windstoten, ook de kans op zeer zware windstoten is in de diagrammen terug te vinden. Een en ander hangt uiteraard af van de precieze koers van randstoringen en de mate van uitdieping. De neerslagkansen blijven met 70-90% onverminderd hoog, vooral de donderdag lijkt een natte dag te worden. Aan het einde van de verwachtingsperiode gaan de oplossingen zoals te doen gebruikelijk uiteenlopen hetgeen zich ook uit in een grote spreiding in de temperatuurpluim. Echt winterse oplossingen zitten er nog niet tussen

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn