Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe regen of motregen.

14 september 2013 door Jannes Wiersema

25Een actieve frontale golfstoring trekt vanochtend via het noordwesten en noorden van ons land naar het oosten. Het regengebied van de storing is over het grootste deel van het land uitgeslagen: in Friesland en Noord-Holland zat vanochtend op veel plaatsen reeds 10-15 mm in de regenmeter.

Vanochtend is het zwaar bewolkt en van tijd tot tijd valt er regen of motregen. In de middag zijn er ook langere drogere perioden, maar ook dan zijn er nog regenbuien mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 16 graden. De wind is zuidelijk en is zwak tot matig, 2 à 3 Bft. De wind draait in de middag overal naar het noordwesten en neemt daarbij toe naar matig, 3 tot 4 Bft. Aan zee trekt de wind aan naar vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft, in het waddengebied mogelijk hard, 7 Bft.

In de nacht naar zondag zijn er opklaringen en ontstaat er lokaal nevel, in het zuidoosten van het land mogelijk ook een enkele mistbank. Verder blijft het droog en koelt het af naar een graad of 8, vlak aan zee wordt het niet kouder dan 12 graden. De westelijke wind is boven land zwak tot matig. Aan zee is de wind noordwest en is matig tot vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied eerst mogelijk krachtig.

Zondag overdag is er vooral in de ochtend af en toe zon. In de middag neemt de bewolking van het westen uit toe, maar het blijft tot de avond droog. In de avond bereikt een regengebied het westen van het land. De middagtemperatuur wordt ongeveer 16 graden. De wind is matig en komt eerst uit westelijke richtingen. In de middag krimpt de wind geleidelijk naar zuidwest en neemt daarbij toe naar matig, langs de kust naar vrij krachtig tot krachtig. In de avond neemt de wind langs de kust toe naar hard, mogelijk stormachtig, 8 Bft. Langs de westkust zijn er dan windstoten mogelijk tot ca. 80 km/uur.

In een meanderende westcirculatie trekken trekken afwisselend troggen en ruggen over onze omgeving oostwaarts. Van maandag tot en met donderdag staan we onder invloed van lagedrukgebieden boven Noordwest-Europa met van tijd tot tijd regen of buien en soms veel wind. Vanaf vrijdag komen we onder invloed van een rug met komend weekend iets rustiger en droger weer. Voor periode na komend weekeinde lijkt een strakke westcirculatie onder invloed van een sturend laag boven Noord-Europa het meest waarschijnlijke scenario.

Vooruitzichten

Koel en wisselvallig met van tijd tot tijd regen en soms veel wind.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (ca. 80%) op een voortzetting van het koele en wisselvallige weertype. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 20%) op een droger weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn