Sunday 8 September
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe regen, van het noorden uit opklaringen en meest droog.

22 februari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Rond een sturend laag boven de Noorse Zee staat boven ons land een westelijke stroming. Het bij het laag behorende koufront, om 00 UTC boven het noorden van het land, verplaatst langzaam zuidwaarts over ons land. Vanmiddag rond 13 UTC verlaat het grondfront Zuid-Limburg. Echter een golf in het front kan wel tot maandagavond voor neerslag in Zuid-Limburg zorgen. Daarachter komen we in een west- tot noordwestelijke stroming met de aanvoer van maritiem polaire lucht, waarin van het noorden uit de onstabiliteitsdiepte toeneemt.

Een regenzone over de noordelijke helft van het land trekt langzaam naar het zuiden. In het noorden klaart het op en daar blijft het in de middag en avond, op een enkele lichte bui na, droog. In het zuidoosten is er tot in de avond kans op (mot)regen. In het noorden wordt het niet warmer dan een graad of 6, in het zuiden is het in de ochtend nog een graad of 10 maar ook daar daalt de temperatuur in de loop van de dag geleidelijk naar een graad of 6. Van het noorden uit draait de wind op steeds meer plaatsen naar west tot noordwest en neemt af naar zwak tot matig. In het noordelijk kustgebied is de wind (vrij) krachtig. In de avond draait de wind boven land naar west.

Komende nacht is het in het zuidoosten bewolkt en mogelijk valt er in Limburg nog lichte regen of motregen. In de rest van het land is het wisselend bewolkt met een enkele bui. De minima lopen uiteen van 5 graden aan zee tot dichtbij het vriespunt in opklaringsgebieden met op een aantal plaatsen vorst aan de grond. Er staat een zwakke tot matige wind, boven land uit westelijke richting en aan zee uit west tot noordwest.

Dinsdag overdag is het half tot zwaar bewolkt met verspreid over het land buien met kleine kans op hagel. De maxima liggen rond 7 graden. De wind draait ook boven land naar west tot noordwest. Boven land is de wind meest matig, aan zee later vrij krachtig.

Een laag boven de Noorse Zee verplaatst zich via Noorwegen richting Finland om vervolgens een paar dagen boven Scandinavie rond te tollen. Aan de zuidwestzijde van het laag komt boven onze omgeving een noordwestelijke stroming tot stand die polaire lucht aanvoert. Vanaf vrijdag zien we een hoogtetrog afkomstig van Groenland richting West-Europa uitzakken en in de trog komt een afgesnoerde koude put boven Iberisch Schiereiland tot ontwikkeling. De noord-zuid georiënteerde trogas verplaatst zich gedurende het weekeinde via Engeland richting het vasteland van Europa en blijft daar stationair liggen met als gevolg dat ons land tot en met de eerste week van maart met polaire lucht te maken krijgt.

Vooruitzichten

Half tot zwaar bewolkt en van tijd tot tijd regen of (winterse) buien. Middagtemperatuur ongeveer 6 graden en in de nacht en vroege ochtend lichte vorst

Vooruitzichten lange termijn

maandag 29 februari tot en met maandag 07 maart

Grote kans (80%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype met van tijd tot neerslag en temperaturen rond of iets beneden normaal.

Kijkende naar de EPS-clusters dan wijkende de diverse clusters de eerste week weinig af van de hierboven beschreven synoptische ontwikkeling. De onzekerheden liggen in de exacte positie van het afgesnoerde laag, waarbij sommige oplossingen het laag noordelijker dan Spanje berekenen. Na volgend weekeinde zien we dat een minderheid van EPS-clusters de hoogtetrog niet stationair boven onze omgeving laten liggen, maar naar het oosten weg laten trekken. Een andere oplossing is het hoogtelaag laten opvullen en dan de weg vrijmaken voor een overgang van meridionale naar een zonale strom

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn