Friday 19 April
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe regen, vanaf vanavond in het noordoosten ook (natte) sneeuw.

02 januari 2016 door Jannes Wiersema

41Krachtig hogedrukgebied ligt vandaag met het centrum boven Finland neemt op zondag geleidelijk kracht af en trekt zich geleidelijk terug naar Rusland. Met een oost tot zuidoostelijke stroming wordt geleidelijk koudere lucht aangevoerd, in de loop van morgenavond bereikt de vorst uit Polen en Noord-Duitsland het noordoosten van het land. Een lagedrukgebied met de kern nabij Lands End beweegt noordoostwaarts en vult boven Engeland geleidelijk op. Bijbehorende frontale systemen bewegen vandaag langzaam noordoostwaarts en verlaten het noordoosten pas in de nacht naar zondag. Morgen beweegt een het ingedraaide deel van de occlusie tezamen met een frontale vore langzaam van zuidwest naar noordoost over het land en ligt in de middag en avond eveneens boven het noordoosten. De occlusie van een volgend actief lagedrukgebied west van de Britse Eilanden bereikt later zondagavond het zuidwesten.

Vandaag is het bewolkt en een gebied met regen boven het zuidwesten en zuiden van het land verplaatst zich langzaam naar het noordoosten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het noordoosten tot lokaal 10 graden in het zuidwesten. De zuidoostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig in het Oostelijk Waddengebied bij vlagen Hard. In de avond gaat het in het noordoosten van het land licht vriezen, daar gaat de neerslag dan over in natte sneeuw en later ook droge sneeuw, lokaal kan het dan glad worden.

Neerslag:

Bij de frontale zone perioden met lichte regen en motregen. In de avond gaat in het noordoosten de neerslag over in (natte)sneeuw vanwege de instromende koude lucht, zie ook NESO. De progtemp van EHGG laat droge sneeuw toe. Intensiteiten zijn niet hoog en de bodem is nog warm waardoor accumulatie aanvankelijk nog wordt tegengehouden. De bodem zal echter door advectie van steeds koudere lucht vrij snel koud genoeg worden om het lokaal glad te laten worden. Komende nacht zien we na passage van het gebied met sneeuw in het noordoosten nog steeds een zwak signaal voor coalescentieneerslag. In de progtemps van EHGG is dan een ca. 1000 vt dikke smeltlaag te zien met Tw ca. +1 C. Daaronder bevindt zich dan een ijsdriehoek van 2000-2500 vt dik met voldoende koude lucht om eventueel gesmolten neerslag weer te laten bevriezen. In de NESO van zowel Hirlam als Harmonie zien we derhalve een signaal voor ijzel en ijsregen verschijnen, intensiteiten zijn echter gering. De neerslag op het volgende deel van de occlusie is in het grootste deel van het land gewoon regen, maar in het noordoosten houdt de neerslag nog steeds zijn winterse karakter. Hirlam en Harmonie blijft op dat moment de dikste koude laag houden met temperaturen in de grenslaag van ruim onder nul en daarboven bovendien een 1000 vt dikke smeltlaag. De neerslag die Hirlam en Harmonie dan berekenen is dan ook ijzel of ijsregen. In EC is de smeltlaag dan veel dikker en aan de grond in nog maar een heel dun laagje onder nul, ijsregen lijkt dan uitgesloten, maar gladheid a.g.v. regen op een bevroren ondergrond kan uiteraard wel. Morgenavond van het zuidwesten uit opnieuw perioden met regen behorend bij de volgende occlusie, aan het einde van de avond bereikt deze neerslag het noordoosten met daar opnieuw kans op sneeuw, ijsregen of ijzel.

Komende nacht blijft het bewolkt, maar het wordt op de meeste plaatsen wel tijdelijk droog. In het noordoosten kan nog wel af en toe lichte sneeuw vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -4 graden in het uiterste noordoosten tot 8 graden in het uiterste zuidwesten. De oost- tot zuidoostenwind is matig, in het noordoosten neemt de wind toe naar vrij krachtig, aan zee krachtig, in het Waddengebied mogelijk hard.

Waarschuwing land 0 new

Morgen overdag overheerst de bewolking en een volgend neerslaggebied trekt van zuidwest naar noordoost over het land. In het noordoosten valt de neerslag als sneeuw, tijdelijk is daar ook ijzel of ijsregen mogelijk. In de loop van de avond gaat het van het zuidwesten uit opnieuw regenen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van -3 graden in het uiterste noordoosten tot 9 graden in het zuidwesten. De wind blijft oost tot zuidoost, in het zuiden van het land wordt de wind zuidelijk

Het hogedrukgebied boven het oosten en noordoosten van Europa neemt geleidelijk in betekenis af. Een lagedrukgebied dat zondag de Britse Eilanden bereikt vult halverwege de week geleidelijk op. De bijbehorende stagnerende fronten en de frontale vore komen aanvankelijk niet verder dan onze omgeving. Aan de noordflank van de vore voert een oost- tot zuidoostenwind koude lucht aan uit Polen en Noord-Duitsland. Deze koude lucht tot maandag tot over het noordoosten van ons land, de rest van het land zit in de vrij zachte lucht. In de loop van maandag zwaait de frontale vore iets verder door naar het noorden zodat ook het noordoosten weer in de zachtere lucht terecht komt. In de loop van de week ontwikkelt zich een omvangrijk lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en verdwijnt het hogedrukgebied boven Rusland en Oost-Europa geheel van het toneel. We zien dan ook een terugkeer van de zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Bovendien passeren en dan met regelmaat frontale systemen.

Vooruitzichten

Maandag in het noordoosten nog koud met kans op (natte) sneeuw. Verder is het wisselvallig en vrij zacht met vooral aan het einde van de week mogelijk veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 09 januari tot en met zaterdag 16 januari

Grote kans op een wisselvallig en vrij zacht weertype met af en toe veel wind.

De grens tussen koude en zacht die op zondag nog boven het noordoosten ligt schuift maandag geleidelijk noordwaarts waardoor Nederland weer geheel in de vrij zachte lucht terecht komt. De sneeuwkans voor het noordoosten bedraagt op zondag nog ca. 70%, op maandag nog steeds 50%, daarna lijkt het gedaan met de sneeuwkansen. In de tweede helft van de komende week nemen voor het noordoosten de zachtere leden fors in aantal toe, slechts een handvol leden houdt het noordoosten in de koude lucht. Vooral op donderdag en vrijdag lijkt de synoptische setting gunstig voor het ontwikkelen van een actieve randstoring a.g.v. snelle cyclogenese, in de staafdiagrammen zien we nu al behoorlijke kansen op zware windstoten. Hoe zwaar die windstoten precies zullen uitvallen hangt uiteraard af van de precieze koers van het laag en de mate van uitdieping. De neerslagkansen blijven met 70-90%% onverminderd hoog, vooral de donderdag lijkt een natte dag te worden. Aan het einde van de verwachtingsperiode gaan de oplossingen zoals te doen gebruikelijk uiteenlopen hetgeen zich ook uit in een grote spreiding in de temperatuurpluim. Echt winterse oplossingen zitten er niet tussen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn