Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe regen, vanmiddag geleidelijk droog.

03 juli 2013 door Jannes Wiersema

Een vore van noordwest naar zuidoost over het land trekt noordoostwaarts en verlaat rond 09 UTC Groningen en trekt naar de Duitse Bocht. Een occlusie bereikt in de loop van de ochtend het zuidwesten en verlaat in de loop van de middag het noordoosten. Achter de occlusie is sprake van een soort van valse warme sector. De volgende zwakke ingedraaide occlusie passeert in de nacht naar donderdag van zuidwest naar noordoost het land. Daarachter schampt een zwak warmtefront donderdag overdag het noordwesten en een eveneens zwak koufront bereikt richting vrijdagnacht het zuidwesten. De aangevoerde lucht is in het algemeen behoorlijk vochtig in een overwegend zuidwestelijke stroming.

Vanochtend begint met veel bewolking en vooral in het zuidoosten valt regen. Vanmiddag wordt het vrijwel overal droog, maar in het oosten kan nog een enkele bui ontstaan. Tegen de avond breekt de zon mogelijk nog even door in het westen. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 18. De wind draait in de loop van de dag naar west tot zuidwest en wordt overwegend matig.

NEERSLAG:

We gaan uit van het beeld van Hirlam/EC. Wat opvalt is dat na en op passage van de eerste occlusie vanmiddag de opbouw landinwaarts onstabiel wordt waardoor nog enkele CB’s kunnen ontstaan, Indecs komt met kansen van 20-30%. Op de volgende zwakke occlusie en het warmtefront nauwelijks enige neerslag van betekenis.

In de nacht naar donderdag zijn er wolkenvelden en er ontstaat op een aantal plaatsen nevel, lokaal mist. De minima komen uit rond 13 graden. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Donderdag overdag zijn er wolkenvelden, met name in het noordwesten. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van circa 18 graden aan zee tot 23 a 24 graden landinwaarts. De zuidwestenwind neemt toe naar matig. (Bron:KNMI)

Bij aanvang van de periode is er in de bovenlucht een zonale westelijke stroming die diffluent van karakter is boven onze omgeving. In de loop van de aandachtsperiode bouwt een bovenlucht rug op boven het westelijk deel van Europa, met de rug-as ongeveer langs de 0-meridiaan. Deze hoogterug handhaaft zich gedurende de rest van de periode maar beweegt wel langzaam westwaarts en vlakt daarbij ook geleidelijk af. De operationele run opteert dientengevolge aan het einde van de run voor het invallen van een noordelijke stroming aan de oostflank van de genoemde rug. Aan de grond bouwt een hoog zich op boven de Britse Eilanden-Noordzee. Hierdoor wordt de grondstroming oostelijk en dit zorgt voor rustig en vrij warm zomerweer. Vanaf volgende week woensdag/donderdag zien we ook het grondhoog zich wat terugtrekken richting de Atl. Oceean, hierdoor krijgt de stroming meer een noordcomponent wat waarschijnlijk zorgt voor een tempering van de temperatuur.

Vooruitzichten

Rustig, droog en zonnig zomerweer met maxima van 20 tot 25 graden.

het weer

woensdag 10 juli tot en met woensdag 17 juli

Grote kans (ca. 70-80%) op overgang naar een iets wisselvalliger en wat koeler weertype.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn