Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe zon en maar vanochtend in het (zuid)oosten veel bewolking, het blijft droog

27 april 2015 door Jannes Wiersema

30Ons land bevindt zich tussen een lagedrukgebied met een kern boven de Atlantische Oceaan west van Noorwegen en een vore van lage druk van Luxemburg naar Centraal-Frankrijk. Tussen deze systemen bouwt een rug van hogedruk zich op vanaf Engeland richting Noordzee en geleidelijk ook naar ons land. Een koufront, vanuit het Noorse laag ligt actueel NO-ZW georiënteerd, boven het zuidoosten van ons land en beweegt langzaam naar het zuidoosten. Achter dit koufront bevindt zich heldere polaire lucht. Vandaag op Koningsdag krijgt ons land te maken met de rug van hoge druk die langzaam zuidwaarts uitbreidt. Noord van de rug trekt overdag een trog (afgesnoerd laagje), nu nog bij Schotland, via het noorden van de FIR oostwaarts. Komende nacht bereikt een front het westen van ons land en dinsdagochtend wordt de eerste neerslag op de westkust berekend. Dinsdagmiddag verlaat de buiige neerslag het oosten van het land.

Vanochtend zijn er in het noordwesten enkele opklaringen, elders overheerst de bewolking en in het (zuid)oosten motregent het vanochtend eerst nog af en toe. De opklaringen breiden zich langzaam verder landinwaarts uit. De temperatuur blijft op ongeveer 12 graden steken. De wind, uit noord tot noordoost, is matig, aan zee soms vrij krachtig.

Vanavond klaart het vrijwel overal op. Het kwik daalt naar een graad of 0 met op veel plaatsen lichte vorst of vorst aan de grond. In de loop van de nacht neemt de bewolking van het westen uit toe. Het blijft droog. De wind draait naar het zuiden en neemt af naar zwak.

Dinsdag begint in het oosten nog vrij zonnig, maar in het westen valt uit de bewolking buiige regen. De bewolking en neerslag trekken ’s ochtends naar het oosten. In de middag klaart het van het westen uit op en wordt het geleidelijk overal droog. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 11 graden. De wind draait gedurende de dag van zuid naar west en neemt toe tot matig en aan de kust tot vrij krachtig. 

Een sturend laag boven de Noorse Zee maakt een omtrekkende cyclonale beweging die via Schotland, de Noordzee, Denemarken richting Scandinavië koerst. Het laag doet er ongeveer 7 dagen over deze koers, hetgeen betekent dat ons land tot en met volgend weekeinde te maken krijgt met vrij koel, wisselvallig weer met van tijd tot tijd regen en/of buien. Hierna zien we een enigszins stabilisering van de atmosfeer als gevolg van een zwakke hoogterug boven onze omgeving. Deze rug is lijkt van korte duur, want een tweederde meerderheid van oplossingen laten een nieuw hoogtelaag, afkomstig van de Atlantische Oceaan, zich nestelen boven de Britse Eilanden en ons weer bepalen. Een éénderde minderheid laat anticyclonale invloeden boven land het weer bepalen.

Vooruitzichten

Af en toe zon, van tijd tot tijd regen of buien en met middagtemperaturen rond 11 graden ruim onder het langjarig gemiddelde is het tamelijk koel.

  Di Wo Do Vr Za Zo
Zonneschijn (%) 40 50 30 40 40 40
Neerslagkans (%) 60 60 90 60 50 60
Neerslaghoeveelheid (mm) 3 0/2 4/9 0/4 0/1 0/4
Minimumtemperatuur (°C) 0 2/3 5/7 3/6 1/4 2/6
Middagtemperatuur (°C) 11 12/13 10/12 10/11 10/12 12/15
Windrichting W ZW W NW NW O
Windkracht (bft) 4 4 4 4 3 3

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn