Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe zon en vooral vanmiddag enkele buien.

11 augustus 2013 door Jannes Wiersema
zon en buien,met name in het N en Oosten.

zon en buien,met name in het N en Oosten.

Een laag bij IJsland trekt langzaam richting Schotland, waar het zondagavond wordt verwacht om daar vandaan naar het zuiden van Noorwegen te trekken waar het maandag in de loop van de dag arriveert. Tussen dit laag en een uitloper van het Azorenhoog tot over centraal Europa staat bij ons  een west- tot noordwestelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Af en toe passeert er een storing waarvan die vanmiddag het meest markant is. In de nacht naar maandag en maandag overdag passeren opnieuw soms kleinschalige fronten.

Gisteren was een redelijke mooie dag,met slechts een enkele bui. De temperatuur steeg in Nieuw Beerta nog tot 23 graden,elders wat lager.

Vandaag is er af en toe zon en heel lokaal komt al een bui voor. Later in de ochtend, maar vooral vanmiddag ontwikkelen zich op meer plaatsen buien,met name in het noorden en oosten de actiefste buien. Vanavond trekken de meeste buien naar Duitsland en wordt het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18 graden vlak aan zee tot 21 in het binnenland. De wind is zuidwestelijk, aan de kust westelijk en neemt toe tot matig, in de kustprovincies en boven het IJsselmeer tot vrij krachtig, 5 Bft. In de loop van de dag draait de wind overal naar westelijke richtingen.

In de nacht naar maandag zijn er opklaringen en wordt het nevelig. Hier en daar kan ook een mistbank ontstaan. De minima komen uit op ongeveer 13 graden. De wind draait naar zuid tot zuidwest en neemt af naar zwak tot matig.

Maandag overdag begint op veel plaatsen nevelig en bewolkt. In de loop van de ochtend breekt de zon op steeds meer plaatsen goed door. In de middag is er weer kans op een bui. De middagtemperatuur wordt ongeveer 19 graden. De wind draait naar zuidwest tot west en neemt boven land toe tot matig, kracht 3 tot 4 en aan de kust en op het IJsselmeer tot vrij krachtig, 5 Bft.

 Dinsdag nog wisselvallig en iets te koel. De tweede helft meer normale temperaturen.

De De komende week hebben we te maken met een licht wisselvallig weertype later deze week passeert een trug van Hogedruk waarna op de westflank ervan de stroming tijdelijk zuidelijk wordt en de aangevoerde lucht dus warmer. Dat lijkt allemaal voor korte duur te zijn wat het volgende weekeinde zien we dat de westelijke stroming weer terug gaat komen. Wel wordt de bovenstroming na het volgend weekeinde meer zuidwestelijk wanneer op de Atlantische Oceaan een trog gaat uitzakken. De temperatuur kan dan opnieuw (wat) gaan stijgen.

Vooruitzichten

Dinsdag enkele buien en aan de koele kant. Daarna lagere neerslagkansen en (iets) hogere temperaturen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn