Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Berwolkt. Morgen (onweers)buien, koel en veel wind

09 oktober 2013 door Jannes Wiersema

26Laag voor de Noorse zuidwestkust vult op. Het bijbehorende NO-ZW georiënteerde koufront lag om 02 UTC voor de westkust. Dit front trekt in de ochtend langzaam zuidoostwaarts en verlaat Zuid-Limburg pas in de loop van de dag. Ondertussen ontwikkelt zich  trog ter hoogte van IJsland en deze snoert af tot een aparte kern die in de ochtend ten noorden van Schotland ligt en rond middernacht boven de Noordzee. Bijbehorende lagedrukkern aan de grond trekt langs de Noorse kust in de richting van Denemarken. Op der westflank van dit laag ontwikkeld zich een apart lagedrukkern (randstoring) in de koude lucht die langs de kust van Schotland richting ons land trekt en rond 06 UTC boven Noord-Holland ligt. De koudste bovenlucht (T500= -31) ligt dan over ons land en zorgt voor een onstabiel atmosferische opbouw. 

De bewolking overheerst vandaag en de (lichte) regen trekt langzaam naar het zuidoosten weg. De middagtemperatuur ligt rond 15 graden. Vooral in de avond neemt de kans op buien toe. De wind draait naar westelijke richtingen en neemt toe tot matig. Aan de kust wordt de wind vrij krachtig, in de avond krachtig.

NEERSLAG:

De frontale neerslag verlaat pas in de middag het zuidoosten van het land. Achter het koufront geven Hirlam en Harmonie een licht neerslagsignaal, met name boven het noorden. Progtemps laten daar dan een wat dikkere SC-laag zien waaruit als gevolg van coalescentie mogelijk lichte neerslag valt. Vaak is dat in werkelijkheid (iets) minder dan de modellen laten zien. In de avond wel een duidelijk neerslagsignaal in alle modellen wanneer de koude bovenlucht gaat binnenstromen. Neerslag valt dan in de vorm van enkele buien, waarbij met name boven zee ook onweer kan voorkomen. Hagel is ook niet geheel uitgesloten. Nabij laag hagelbuien.

In de nacht van woensdag op donderdag komen er enkele buien voor, de meest actieve in de kustprovincies. De buien kunnen gepaard gaan met onweer en windstoten. Landinwaarts komen ook enkele opklaringen voor. De temperatuur daalt in het binnenland naar 5 tot 8 graden. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind boven land. Aan de kust neemt de wind toe naar (vrij) krachtig of mogelijk hard.

Donderdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en met eerst vooral in de kustgebieden, maar later ook landinwaarts stevige (onweers)buien, met kans op hagel. Ook dan zijn windstoten mogelijk. De middagtemperatuur komt niet boven de 13 graden De noordwestelijke wind trekt aan naar matig, aan de kust en op het IJsselmeer staat een krachtige en soms harde wind. (Bron: KNMI)

Boven Frankrijk ligt vrijdag een hoogtelaag. Een hoogte-rug bouwt noord van dit laag op en ligt zaterdag met een afgesnoerd centrum boven de Noorse Zee. Het hoogtelaag blijft tot volgende week dinsdag boven Frankrijk, België en ons land ronddraaien. Daarna trekt het naar het oosten weg, maar wordt al vrij snel gevolgd door een nieuwe  trog. Aan de grond geeft dit een vlak en complex lagedrukgebied boven Frankrijk, waarin diverse storingen en lagedruk kernen ronddraaien. Dit alles zorgt voor een wisselvallig weerbeeld. Pas midden volgende week komt ons land in een zadelgebied terecht, tussen het naar het oosten wegtrekkende laag en een nieuwe depressie west van Ierland. Deze laatste depressie lijkt richting Frankrijk te trekken.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer. Middagtemperaturen rond de 12 graden en dat is iets te koud voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 16 oktober tot en met woensdag 23 oktober

Aanvankelijk even wat rustiger en droger weer, maar eind volgende week een grote kans op een overgang naar wisselvallig weer. Het temperatuurverloop is onzeker.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn