Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, af en toe lichte regen. In de middag en avond meer rege

31 mei 2015 door Jannes Wiersema

5Ons land bevindt zich in een zuid tot zuidwestelijke stroming. Een frontaal systeem, horend bij een laag west van Ijsland nadert ons vanuit het zuidwesten. Een eerste warmtefront passeert zondagochtend, ’s middags gevolgd door een tweede dat bij het eigenlijke frontale systeem behoort. In de warmte sector wordt beduidend zachtere en vochtiger lucht aangevoerd.In de avond passeert van het westen uit het golvende koufront. Een op het systeem inlopende hoogtetrog zorgt voor activering van het koufront, wat nu boven Ierland nog niet heel actief lijkt. In de nacht naar maandag verlaat het koufront het oosten van het land. Maandagnacht lijkt er een golf in het koufront in het zuidoosten wat langer voor neerslag te kunnen zorgen. In het frontale systeem ontstaat boven de noordelijke Noordzee een secundair laag. Maandag ligt over ons land een jet, die voor veel bewolking zorgt. Een golf in het front schampt het zuidoosten.

Het is vandaag bewolkt,maar in het NO eerst nog een waterig zonnetje en in het westen valt er al af en toe lichte regen. Deze regen breidt zich uit over de rest van het land. In de loop van de middag gaat het van westen uit harder regenen, maar later in de avond wordt het van het westen uit weer droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het westen tot 19 graden in het oosten van het land. De zuidelijke wind is zwak tot matig, maar neemt langzaam toe naar matig tot vrij krachtig en draait vanmiddag naar zuidwest. In de loop van de middag neemt de wind in de kustgebieden toe naar krachtig tot hard. In de loop van de avond neemt de wind af en draait naar westelijke richtingen.

In de nacht naar maandag is er in het algemeen veel bewolking. In het oosten van het land regent het aanvankelijk nog, maar de regen trekt snel naar Duitsland weg. De minima komen uit tussen 6 graden in het noorden en 10 graden in het zuidoosten. De westelijke wind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Maandag overdag is het eerst bewolkt, maar droog. In de middag kan de zon af en toe doorbreken. De middagtemperatuur ligt tussen 14 graden op de Wadden en 18 graden lokaal in het binnenland. De wind draait naar zuidwest en is matig, in het oosten en zuidoosten is deze zwak.

Op dinsdag ligt een hoogtelaag boven Schotland en de noordelijke Noordzee; dit systeem bepaald dan ons weer. Op woensdag trekt dit laag noordoostwaarts weg en komen we onder invloed van een opbouwende hoogterug ten zuiden van ons land. Deze blijft in de operationele run tot in het volgende weekend in onze buurt liggen. In het grondpatroon zien we op dinsdag een laag boven de Noordzee. Het bijbehorende frontale systeem trekt over onze omgeving. We komen in de warme lucht, het koufront lijkt ergens boven ons land te stagneren. Vervolgens bouwt op woensdag een hoog ten zuiden van ons land op. Dit trekt op donderdag noordoostwaarts over onze omgeving en komt dan op vrijdag/zaterdag boven het zuiden van Scandinaviƫ en Polen te liggen. Dit zorgt in onze omgeving voor een aanvoer van warme lucht. In de operationele run houdt dit hoog tot en met maandag zijn invloed op onze omgeving. Op dinsdag komt dan een koufront vanaf de Britse Eilanden dichterbij, maar blijven we nog in de warme lucht.

Vooruitzichten
Op dinsdag kans op regen. Daarna een droog weertype met oplopende temperaturen.

mosimage zo 31 mei 2015

Vooruitzichten lange termijn
zondag 07 juni tot en met zondag 14 juni
Vrij grote kans op een rustig, droog weertype. De onzekerheid in de temperatuurverwachting is erg groot, de kans op een koel weertype is ongeveer even groot als de kans op warm weer

PLUIM_06260_NWT zo 31 mei 2015

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn