Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, af en toe regen en vanmiddag veel wind.

29 november 2013 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een krachtig hogedrukgebied net west van Ierland verandert gedurende de verwachtingsperiode weinig van plaats. Aan de noordoostflank van dit hoog staat boven onze omgeving een noordwestelijke stroming onder een subsidentieinversie polaire lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied ligt om 06 UTC net oost van IJsland en koerst via Denemarken richting het noorden van Polen, waar het morgenmiddag arriveert. Bijbehorend N-Z georiënteerd warmtefront bereikt halverwege de ochtend de westkust en verlaat aan het begin van de middag het oosten van het land. Op dat moment bereikt een NO-ZW georiënteerd koufront het noordwesten van de FIR en dit front verlaat vanavond het zuidoosten. Het eerste deel van ingedraaide occlusierestanten trekt in de nacht naar zaterdag tezamen met een trog van noord naar zuid over het land. Zaterdagmiddag volgt het tweede deel van de back-bent occlusie. Een volgend warmtefront, behorend bij een lagedrukgebied boven Scandinavië, trekt in de nacht naar zondag van noordwest naar zuidoost over ons land.

Vandaag is het bewolkt en in de loop van de dag gaat het op steeds meer plaatsen regenen. In Zuid-Limburg komt aanvankelijk ook mist voor. In de loop van de middag wordt het van het noordwesten uit droog en komen er opklaringen. De middagtemperatuur komt uit op 8 à 9 graden. De west- tot zuidwestenwind neemt boven land toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee tot krachtig of hard. In de middag draait de wind naar west tot noordwest en kan in het noordelijk kustgebied mogelijk even stormachtig worden. Bovendien zijn er daar ook zware windstoten mogelijk tot 80 km/uur. Vanavond neemt de wind geleidelijk in kracht af.

Komende nacht overheerst de bewolking en komen er enkele buien voor. De temperatuur ligt tussen de 7 graden langs de kust tot 3 graden landinwaarts als het wat langer opklaart. Boven land is de wind westelijk en is matig, langs de kust staat er een krachtige noordwestenwind.

Morgen zijn er veel wolkenvelden en af en toe valt er nog wat lichte regen. De middagtemperatuur komt uit op 8 à 9 graden. De noordwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Een krachtig hogedrukgebied ligt zondag boven de Britse Eilanden en zorgt in onze omgeving voor de aanvoer van maritiem polaire lucht. Maandag en dinsdag beweegt het hoog via onze omgeving naar Oost-Europa, de rugas ligt dinsdag west-oost georiënteerd boven ons land. Een volgend hogedrukgebied komt midden volgende week ten zuidwesten van de Britse Eilanden te liggen en boven Noord-Europa blijft de luchtdruk laag. Door deze ontwikkeling houden we in de tweede helft van de week een westelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht aangevoerd blijft worden. Later in de periode neemt de onzekerheid toe, waarbij zowel de positie als amplitude van de hoogterug als hoogtetrog gaan verschillen

Vooruitzichten

Overwegend bewolkt en droog weer met een middagtemperatuur rond 8 graden. Vanaf dinsdag kouder met kans op vorst in de nacht.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 06 December tot en met vrijdag 13 december

Aanvankelijk wisselvallig met een temperatuur iets onder het langjarig gemiddelde, hierbij is er ook een kleine kans op (natte) sneeuw. Voor de tweede helft van deze verwachtingsperiode is de verwachting zeer onzeker waarbij zowel zacht als koud weer tot de mogelijkheden behoort.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1385703504858

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn