Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, af en toe regen en vooral vanmiddag veel wind.

09 januari 2014 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Vandaag is er veel bewolking met af en toe regen met een maximum temperatuur van nog een keer in de dubbele sijfers van rond de 11 graden. De wind is eerst zuidelijk,maar ruimt naar het Zuidwesten om dan flink toe te gaan nemen. In de middag is de wind boven land vrij krachtig tot krachtig 5-6 Bft,langs de kust en op het ijselmeer word de wind hard 7 Bft mogelijk stormachtig 8 Bft. Tijdens buien komen in het hele land flinke windstoten voor van 80 KM/U. Eind van de middag draaid de wind verder door naar het westen en neemt dan geleidelijk af .

In de avond eerst bewolkt en verder afnemende wind,later flinke opklaringen. In de nacht opklaringen en bij een matige wind uit het westen koeld het met name in het binnenland al aardig af naar ca 3 graden,met kleine kans op vorst aan de grond. Aan zee word het minder koud met 7 graden omdat daar nog een vrij krachtige wind staat.

Morgen zijn er opklaringen met af en toe de zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het word al minder zacht met middagtemperatuur van ca 8 graden. De wind is Zuidwest en matig,maar in het Noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

Na passage van het front bouwt er zondag een hoogterug op die zich ontwikkelt tot een blokkade in het zeegebied tussen Groenland en Noord-Scandinavië. Ons land ligt zondag onder de rugas tussen twee hogedrukkernen, één boven de Noorse Zee en één boven Midden-Europa. Maandag komt een frontaal systeem van de Atlantische Oceaan in onze omgeving tot stilstand, waarschijnlijk net ten noordoost van ons land. Arctische kou stroomt over Scandinavië zuidwaarts en zal maandag en dinsdag ergens boven Denemarken en het noorden van Polen stagneren. Vanaf woensdag zijn er verschillende scenario’s mogelijk. Een mogelijkheid is dat er een dominerend hoog boven Noord-Europa komt te liggen en lagedrukgebieden Zuidwest-Europa komen te liggen, in dit scenario komt de koudere lucht boven Noordoost-Europa geleidelijk onze kant op. Door de nog warme Oostzee zal de arctische lucht wel enigszins aangewarmd worden. Een andere mogelijkheid is dat het hoog boven Noord- of Noordoost-Europa minder prominent aanwezig is en lagedrukgebieden net zuidwest van de Britse Eilanden met de bijbehorende fronten wel weer invloed op onze omgeving krijgen. In dit laatste geval zal de kou boven Noordoost-Europa geen kans krijgen onze kant op te komen.

Vooruitzichten

Zaterdag bewolkt en af en toe regen, zondag droog met af en toe zon. Maandag weer bewolkt met af en toe regen, in het noordoosten mogelijk voorafgegaan door (natte) sneeuw. De minimumtemperatuur ligt vanaf zondag rond het vriespunt en de middagtemperatuur rond 6 graden. Vanaf woensdag wordt het mogelijk kouder.

De aanwijzingen worden steeds sterker dat we volgende week de kou in duiken met lichte tot mogelijk matige vorst in de nacht en overdag amper boven het vriespunt.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1389246355206

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn