Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

bewolkt, af en toe regen.

03 januari 2017 door Jannes Wiersema

Tussen een hoog ten westen van Ierland en een laag boven Rusland staat er een noordwestelijke stroming. Hierin wordt  polaire lucht aangevoerd en passeren enkele zwakke storingen die vooral tot noord van de grote rivieren actief zijn. Overdag nadert van het noordwesten uit een frontaal systeem met wat regen. In de loop van de middag loopt een warmtefront het noordwesten binnen. Het warmtefront trekt vervolgens maar heel langzaam zuidwaarts en bereikt pas in de nacht naar woensdag Limburg. Het koufront trekt in de nacht van dinsdag op woensdag van noord naar zuid over het land en verlaat het zuiden van Limburg in de tweede helft van de ochtend. Na koufrontpassage ruimt de stroming naar noordwest tot noord en neemt dan in kracht toe.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Het is wisselend bewolkt met enkele buien. In het zuiden zijn er nog brede opklaringen en in het zuidoosten is er nog kans op een mistbank. Er is met name in het binnenland kans op bevriezing van natte weggedeelten. Van het noorden uit raakt het geleidelijk bewolkt en kan er nu en dan wat  regen  vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noordwesten tot 4°C in het zuidoosten. De wind komt uit richtingen tussen zuidwest en west en is matig boven land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en op het IJsselmeer. In het noordelijk kustgebied neemt de wind in de loop van de middag toe naar hard, 7 Bft.

In de nacht van dinsdag op woensdag is het meest bewolkt met van tijd tot tijd regen of motregen. In de loop van de nacht klaart het in de noordelijke helft op, maar is er nog wel een bui mogelijk. De minima liggen rond 4°C. De wind draait van het noorden uit naar het noordwesten en wordt matig tot vrij krachtig boven land, aan de kust en het IJsselmeer neemt de wind toe naar hard tot stormachtig met in het Waddengebied mogelijk zware windstoten tot rond 80 km/uur.

Woensdag overdag wordt het overal wisselend bewolkt en verspreid over het land komen enkele buien voor. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. De noordwestelijke wind blijft flink doorstaan met vooral in het Waddengebied aanhoudend kans op zware windstoten tot rond 80 km/uur en neemt pas in de avond af.

Een hoogedruk systeem boven de Britse Eilanden beweegt langzaam oostwaarts over ons land naar Duitsland, buigt dan zuidwestwaarts af en komt uiteindelijk boven de Golf van Biskaje min of meer tot stilstand.Komend weekeinde beweegt langs de noordzijde van het hoog een frontale trog van west naar oost over Nederland. In de loop van de volgende week komen met de dan staande westelijke stroming, meerdere frontale storingen over.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig met soms wat regen. De middagtemperatuur ligt rond 5 graden. Donderdag en vrijdag is het wat kouder met ’s nachts lichte vorst, vanaf vrijdag weer iets warmer..

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 10 januari tot en met dinsdag 17 januari

Waarschijnlijk houdt het enigszins wisselvallige weer aan. De temperatuur ligt aanvankelijk boven de normale waarde voor deze tijd van het jaar, maar daalt later weer naar normaal.

Het grootste deel van de MD-periode ziet er in de diverse clusters vrij eenduidig uit. De beschreven route van het (grond)hoog veroorzaakt donderdag en vrijdag een via noord naar west draaiende wind en door de tijdelijke oostelijke richting zowel ’s nachts als overdag aanzienlijk kouder dan de andere dagen van de MD-periode. Vanaf zaterdag is er deze run een redelijk eenduidige windrichting tussen ZW en NW. De kans op vorst gedurende de nachten is daarmee erg klein geworden. De staafjesdiagrammen geven vanaf zondag rond 60 % kans op neerslag. De kans op winterse neerslag blijft klein, < 20 %.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn