Friday 19 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe motregen, van het zuiden uit droog.

07 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een front ligt boven het noorden van ons land met een buigpunt die daar tot stilstand gekomen is. Het front wordt vandaag weer ‘opgetild’ en verplaatst zich als warmtefront noordoostwaarts. Hierdoor komt het aandachtsgebied geheel in de warme sector. Dinsdagmiddag ligt een koufront N-Z georiënteerd tegen de westkust aan en trekt gedurende de middag en avond via het oosten van het land naar Duitsland. Na het koufront volgt woensdag 00 UTC een occlusie

De bewolking overheerst en de (mot)regen trekt langzaam noordwaarts weg. Later op de dag gaat het van het zuiden iets opklaren. De middagtemperaturen komen uit op ongeveer 12 graden. Er staat een matige zuidenwind.

Komende nacht klaart het van het zuiden uit steeds verder op. De minima liggen tussen lokaal 5 graden in het zuidoosten en 8 graden aan zee. De zuidelijke wind is matig, aan zee en in het Waddengebied vrij krachtig.

Dinsdag neemt de bewolking van het westen uit toe, in het oosten schijnt eerst nog de zon. Vanaf de tweede helft van de middag trekt een gebied met regen van west naar oost over het land. Na passage klaart het op. Het wordt ongeveer 11 graden. De wind draait in de middag naar het zuidwesten is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig.

Een uitzakkende hoogtetrog op de Atlantische Oceaan zorgt in onze omgeving de komende twee dagen voor een zuidwestelijke stroming met de aanvoer van zachte en vochtige lucht. De trogas verplaatst zich oostwaarts en kantelt enigszins, hetgeen zich dinsdag manifesteert het overtrekken van het polaire front in de opgaande tak van de hoogtetrog. Nadat ons land zich in de polaire lucht komt zien we kijkende westwaarts dat stroomopwaarts opnieuw kou uitzakt op de Oceaan en dat er een volgende planetaire trog zich aandoet. Het is de opmaat naar een EPS-periode met een hoogtepatroon dat veel lijkt op een lopende golf krijgt van Rossby-golven. In de EPS-uitvoer wordt dit in vrijwel alle clusters gezien, waarbij de verschillen met name in de fases en amplitudes van de lopende golf tot uitdrukking komen. Van een blokkade is geen sprake, hetgeen betekent dat er wel af en toe wat stralingskou (tijdens een hoogterug) kan optreden, maar geen langdurige advectie van continentale polaire (arctische) lucht.

Vooruitzichten

Vrij veel bewolking en met uitzondering van woensdag op alle dagen wat regen. Maximumtemperaturen rond 7 graden, minima ruim boven het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 14 december tot en met maandag 21 december Grote kans (50-60%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype met van tijd tot tijd wat regen (geen winterse neerslag) en maximumtemperaturen rond de langjaargemiddelde waarden. Er is een kans van 20-30 % op minima beneden nul.

De bandbreedte in de verschillen elementen is zelfs op de korte termijn al tamelijk groot. Met name timingsverschillen van de diverse overtrekken troggen (met polaire front) en ruggen zorgen voor een grotere onzekerheid van dag tot dag. De overheersende stromingsrichting is zuidwest, maar t.o.v. de vorige run zien we nu een groter aantal oplossingen met een zuidelijke aanvoer. Een kleine meerderheid laat dan ook een licht wisselvallig weertype zien.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn